Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi’nden ‘Ramazan hilali’ çağrısı

İki uzman Pazartesi gününün Ramazan Ayı’nın ilk günü olmasını ve 30 günde tamamlanmasını bekliyor

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, hilali çıplak gözle veya dürbünle görenlerin en yakın mahkemeye bildirmesini istedi. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, dün (Cuma) yaptığı açıklamada, Pazar akşamı görülmesi beklenen Ramazan hilalini çıplak gözle ya da dürbünle görenlerin en yakın mahkemeye bildirmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, içinde bulunduğumuz Hicri ayın başında 11 Şubat pazar gününün bu yıl için Şaban ayının ilk günü olduğu yönündeki karara atıfta bulunularak, Suudi Arabistan'daki tüm Müslümanların Ummu’l Kura takvimine göre 10 Mart'a tekabül eden 29 Şaban 1445 pazar akşamı Ramazan hilalinin görülmesini araştırmaları temennisinde bulunuldu.

Yüksek Mahkeme tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, mübarek Ramazan Ayı’nın habercisi olan hilalin gözlemlenmesini ve en yakın mahkeme ile iletişime geçilmesini talep ediyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, konuyu ele alma becerisine sahip olanların hilali gözlemlemek amacıyla bölgelerde oluşturulan komitelere katılmalarının umut edildiği belirtildi. Bu kişilerin tüm Müslümanların yararına olacak iş birliklerinden dolayı sevap kazanacakları da vurgulandı.

Konuyla ilgili olarak astronomi uzmanı Dr. Halid ez-Zaak, X sosyal medya platformundaki hesabında yayınladığı videoda şu ifadeleri kullandı:

“Ay, kameri ayın ortasında güneşe yaklaşmaya başlar. Aralarındaki açısal mesafe yedi derecenin altına düştüğünde ışığı kaybolur ve yeni aşamaya girer. Ardından yeni hilal doğar.”

Önümüzdeki 10 Mart pazar günü (yarın) öğlen tam 12'de Ramazan hilalinin doğacak olduğunu belirten ez-Zaak, “Astronomi standartlarımıza göre 11 Mart pazartesi gününün mübarek ayın başlangıcı, 10 Nisan çarşamba gününün de bayramın ilk günü olması bekleniyor” dedi.

Ez-Zaak, Hicri ayın hilalinin doğuşunun iki tür olduğuna işaret etti: Birincisi çıplak gözle görülür, bu nadirdir ve bir güneş tutulması sırasında meydana gelir. Diğeri ise görülmez ve her Hicri ayda, Ay'ın Güneş'e yaklaştığı sırada meydana gelir.

Başka bir videoda ise bu yıl Ramazan Ayı’nın eşit zaman ve ekinoksta geçeceğini belirterek, gecenin uzunluğunun hemen hemen gündüze eşit olduğuna, mübarek ayın atmosferinin çoğunlukla ılıman olduğuna dikkat çekti.

Buna karşılık Suudi Arabistan Hava ve İklim Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Abdullah el-Mesned, pazar günü (yarın) öğle saatlerinde, özellikle de 12:03'te ayın güneşle kavuşacağını açıkladı ve hilalin o akşam batı ufkunda Mekke ufkuna göre yaklaşık 13 dakika boyunca kalacağını sözlerine ekledi.

El-Mesned X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeyi kullandı:

“Dolayısıyla ben diyorum ki, gökyüzünde görmeye engel olacak bir bulut veya toz olmaması şartıyla Ramazan Ayı’nın başlangıcı 11 Mart pazartesi günü olacaktır.”

El-Mesned ayrıca dolunay tarihinin 15 Ramazan (25 Mart) pazartesi sabahı saat 10.02'de olacağını kaydetti.

Mesned'in tahminleri, Zaak’ın Ramazan Ayı’nın 30 günde tamamlanacağı ve astronomik hesaplamaya göre bayramın 10 Nisan çarşamba günü olacağı yönündeki tahminleriyle örtüşüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU