Nijerya'da kaçırılan çocuk sayısı söylenenden çok daha fazla çıktı

En az bir öğrenci vuruldu ve halihazırda tıbbi müdahale altında

7 Mart 2024 Perşembe günü çekilen fotoğrafta, Nijerya'nın Chikun kentinde silahlı saldırganların okul çocuklarını kaçırdığı bölgenin etrafında toplanan kişiler görülüyor (AP)

İslamcı aşırılıkçılar olduğundan şüphelenilen kişiler, Nijerya'nın kuzeybatısındaki Kuriga kasabasında 280'den fazla çocuğu kaçırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer başlangıçta 100'den fazla öğrencinin rehin alındığını söylerken, yapılan sayımda kayıp sayısının 287'ye ulaştığı okul müdürü tarafından Kaduna Valisi Uba Sani'ye belirtildi.

Bu, Batı Afrika ülkesinde bir haftadan kısa bir süre içinde yaşanan ikinci toplu kaçırma olayı. The Guardian'a konuşan valinin, "Her çocuğun geri dönmesini sağlayacağız. Güvenlik kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz" dediği aktarıldı.

Silahlı saldırganlar, öğrenciler yerel saatle sabah 08.30 sularında sabah namazı için toplanma alanındayken okula saldırdı. Görgü tanığına göre öğrencilerden biri silahlı saldırganlar tarafından vuruldu ve Birnin Gwari hastanesinde tedavi görüyor.

Yerel Meclis Başkanı Musa, "Hükümet, onların kurtarılabilmesi için güvenlik kuruluşlarıyla birlikte mümkün olan her şeyi deniyor" dedi..

Bu olay, İslamcı aşırılıkçıların Nijerya'nın kuzeydoğusunda yakacak odun aramaya çıkan ve çoğunluğu şiddet nedeniyle yerinden edilmiş kadın ve çocuklardan oluşan en az 200 kişiyi kaçırmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Yetkililer iki olayın birbiriyle bağlantılı olmadığını düşünüyor. Yerel halk daha önceki olaydan, 2009'da Borno'da kendi aşırılıkçı İslam hukuku yorumunu bölgede uygulamaya koymaya çalışmak üzere isyan başlatan Boko Haram'ın aşırılık yanlısı isyancılarını sorumlu tutmuştu.

Perşembe günü gerçekleşen saldırı ise Boko Haram'dan ayrılan bir grup tarafından kontrol edilen bir bölgede meydana geldi.
 

Nijeryalı kadın
7 Mart 2024 Perşembe günü çekilen fotoğrafta, bir kadın Nijerya'nın Chikun kentinde silahlı saldırganlar tarafından kaçırılan okul çocuklarının kurtarılması için hükümete yardım çağrısında bulunurken ağlıyor (AP)


Boko Haram'ın ölümcül şiddetinden kaçanların birçoğu, sınırlı yardımın ulaşabildiği yerinden edilenlerin kaldıkları kamplarda kalıyor. Çoğu zaman yakacak odun ve yiyecek bulmak için güvenlik güçlerinin yetersiz olduğu bölgelere giderek hayatlarını riske atıyorlar.

Birleşmiş Milletler (BM) çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada son saldırının kurbanlarının, Borno eyaletinin Gamboru Ngala meclis bölgesindeki yerinden edilmişlerin kaldığı birkaç kamptan ayrıldıktan sonra Çad sınırı yakınlarında pusuya düşürüldüklerini ve rehin alındıklarını bildirdi. Olay birkaç gün önce meydana geldi ancak bölgede bilgiye erişimin sınırlı olması nedeniyle ayrıntılar yeni ortaya çıkıyor.
 

Nijerya ordusuna ait araçlar
7 Mart 2024 Perşembe günü çekilen fotoğrafta, Nijerya Ordusu'na ait kamyonetler Nijerya'nın Chikun kentinde silahlı saldırganların okul çocuklarını kaçırdığı bölgede park halinde duruyor (AP)


BM Nijerya İnsani Yardım Koordinatörü Muhamed Fall yaptığı açıklamada "Kaçırılanların sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 200'ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor" dedi ve mağdurların bir kısmının daha sonra serbest bırakıldığını sözlerine ekledi.

Fall, kurbanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunurken bu saldırının, çatışmadan en çok kadın ve kız çocuklarının etkilendiğinin "çarpıcı bir hatırlatıcısı" olduğunu söyledi. "Zaten travmatize olmuş yurttaşlarımıza yönelik bu şiddet eylemi ortak insanlığımıza zarar veriyor" dedi.
 

Nijeryalılar
(AP)


Boko Haram grubuyla onlardan ayrılan ve İslam Devleti örgütünün desteklediği fraksiyon tarafından uygulanan şiddet nedeniyle en az 35 bin kişi öldürüldü ve iki milyondan fazla kişi yerinden edildi.

İsyancılarla savaşan Nijerya emniyet güçleri, kuzey bölgesinin diğer kesimlerindeki ücra topluluklara saldıran düzinelerce silahlı grupla da mücadele ettikleri için aşırı zorlanıyor. Bu krizler, geçen yıl şiddeti sona erdirme sözü verdikten sonra seçilen Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu üzerindeki baskıları artırdı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU