AB'de muhafazakarların "Ruanda tarzı" göçmenlik planı ortaya çıktı

Yasalarda "güvenli üçüncü ülke" değişikliğine gidilmesi isteniyor

Birleşik Krallık'ın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı ilk günden beri tepki topluyor (Reuters)

Avrupa Birliği'nde (AB) merkez sağdaki Hıristiyan demokrat ve muhafazakar partilerin yer aldığı Avrupa Halk Partisi (EPP) grubunun, "Ruanda tarzı" bir göçmenlik anlaşması yapmayı planladığı bildirildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre EPP'nin hazırladığı taslak manifestoda, düzensiz göçmenlerin iltica işlemlerinin AB üyesi olmayan "güvenli üçüncü ülkelerde" görülmesi için kanunlarda değişikliğe gidilmesi talep ediliyor. 

Gazetenin incelediği taslak metinde, söz konusu değişikliklerle ilgili şu ifadelere yer veriliyor: 

Sığınmacılara medeni ve güvenli bir şekilde koruma sağlanabilmesini temin etmek için üçüncü taraf ülkelerle anlaşmalar imzalayacağız. Güvenli üçüncü ülkeler konseptini hayata geçirmek istiyoruz. AB'de iltica başvurusunda bulunan herkes güvenli bir üçüncü ülkeye nakledilebilir ve iltica süreci orada devam edebilir.

Metinde, anlaşılacak ülkelerin belirlenmesinde kullanılacak kriterlerin, Cenevre'de 1951'de imzalanan Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel yükümlülükleriyle uyumlu olmasının gözetileceği bildirildi.

İltica süreci olumlu tamamlanan kişilerin, belirlenen kotalar dahilinde AB'ye girip girmemesine karar verileceği de ifade edildi.

Anlaşma planı kapsamında herhangi bir ülkenin adı verilmezken, manifestoda Afrika ülkelerine dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: 

Göç sorununun temellerini iyi şekilde değerlendirebilmek için Afrika ülkeleriyle, AB'nin Afrika'ya yapacağı yatırımlar tarafından desteklenen yeni bir anlaşma yapılması gerekmektedir. Böylelikle göçün temel nedenlerini daha etkin şekilde anlaşılabilir, ekonomik refah ve sosyal kalkınma teşvik edilebilir ve tüm Afrika halkının yararına olacak biçimde genç neslin beyin göçü önlenebilir.

Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen Brüksel'den bir kaynak, Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı'na (S&D) ithafen plan için "Sosyalistler buna çok sinirlenecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bünyesinde 105 sivil toplum kuruluşunu barındıran Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi (ECRE) Direktörü Catherine Woollard ise Brüksel merkezli haber sitesi EUobserver'a "Bu, Birleşik Krallık'ın hiç güvenli bir yer değilken Ruanda'yı öyleymiş gibi göstermeye çalıştığı yasal sürecin saçmalığına benziyor" dedi. 

Taslak manifestonun son halinin mayısta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce yayımlanması bekleniyor.

EPP'ye üye partiler arasında Almanya'daki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ittifakı, Fransa'daki Cumhuriyetçiler ve Yunanistan'dan Yeni Demokrasi dahil birçok büyük parti yer alıyor.
 

 

Ruanda planı

Eski BK Başbakanı Boris Johnson'ın Nisan 2022'de hazırladığı ve düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesini hedefleyen plan büyük tepki toplamıştı.

Yargıtay ve Yüksek Mahkeme'nin yasaya uygun bulduğu anlaşma kapsamında Ruanda'ya 7 göçmeni taşıyan ilk uçuşsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararıyla Haziran 2022'de durdurulmuştu.

Bunun üzerine BK İçişleri Bakanlığı olayı Yüksek Mahkeme'ye taşımış, burada 19 Aralık 2022'de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar verilmişti. Fakat hak savunucularının açtığı karşı davada mahkeme bu kez planın yasadışı olduğunu duyurmuştu. 

BK Başbakanı Rishi Sunak ise 5 Aralık'ta Ruanda'yla anlaşma için yeni bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Tasarıda, Ruanda'nın iltica süreçlerinin yürütülmesi ve göçmenlere barınma sağlaması açısından güvenli bir ülke olarak tanımlanması isteniyor. 

BK parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda tasarıyla ilgili 12 Aralık'ta yapılan ilk oylamada, planın bir bölümü kabul edilmişti. Ancak üst kanat Lordlar Kamarası'nda 4 Mart'taki oylamada, Ruanda'nın güvenli bir ülke olduğunda dair yeterli kanıt sağlanamadığı savunularak tasarı tekrar Avam Kamarası'na gönderilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, EUobserver

DAHA FAZLA HABER OKU