İsrail’in Suriye'ye saldırısında biri DMO mensubu üç kişi öldü

İlk saldırı sahil kenti Baniyas'a yapıldı

Baniyas kentinin eteklerinde İsrail saldırısının hedef aldığı ev / Fotoğraf: Suriye İnsan Hakları Gözlemevi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre (SOHR) dün şafak vakti, İsrail'in Suriye kıyısındaki Baniyas şehrine yönelik düzenlediği ilk saldırıda İranlı bir lider ve Suriye uyruklu olmayan iki kişi öldürüldü, çok sayıda insan da yaralandı.

SOHR tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İsrail'in Suriye kıyısındaki Baniyas'ın güney eteklerindeki Batraya bölgesinde bulunan bir evi hedef alması sonucu İran uyruklu bir lider ve beraberindeki Suriye uyruklu olmayan iki kişi öldürüldü. Saldırı, hedeflenen villa ve çevresindeki birçok evde büyük hasara neden olurken, bölgede yaşayan bazı siviller de yaralandı.”

SOHR, “İnsanlar dün sabah saat dört civarında, paniğe yol açan şiddetli patlama sesleriyle uyandılar” ifadelerini kullandı.

Alman Haber Ajansı (DPA) ise Suriye'nin batısında bulunan Tartus vilayetindeki sağlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail'in Baniyas kenti yakınlarındaki bir çiftliği hedef alan bombalamasında en az üç kişinin öldüğünü, yediden fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, ‘binanın büyük bölümünün tahrip olması sonucu yaralılardan ikisinin durumunun kritik olduğunu’ belirtti.

Kaynaklar ölen ya da yaralananların kimliklerini açıklamayı reddetti.

İran resmi haber ajansı IRNA, dün ilerleyen saatlerde İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan (DMO) bir mensubun öldürüldüğünü doğruladı.

IRNA haberinde, “Siyonist rejimin elinde şehit edilen DMO Donanması 1’inci Bölge muhafızlarından Rıza Zarii'nin şehadetini duyuruyoruz.” İfadelerini kullandı.

Baniyas, Lazkiye ve Tartus limanlarından sonra Suriye'nin üçüncü limanıdır. Büyük petrol tankerleri kıyı kentinin sahiline demir atarak, yüklerini Baniyas rafinerisine taşıyor.

İran medyasında yer alan haberlere göre, İran petrol tankerleri geçtiğimiz yıllarda Baniyas limanına yanaşmıştı.

SOHR'a göre İsrail, Çarşamba ve Perşembe günü Humus ve başkentin dış mahallelerindeki bölgeleri hedef alan saldırılarının ardından dün de Baniyas’ı hedef alarak Suriye'deki bölgeleri üst üste üç gün vurmuş oldu.

İsrail, saldırıların gerçekleştirildiğini nadiren doğruluyor, ancak Tahran'ın Suriye'deki askeri varlığını sağlamlaştırma çabaları olarak tanımladığı çabalarla karşı karşıya kalacağını yineliyor.

Tartus vilayetindeki Suriyeli kaynaklar, İsrail'in, Tartus kırsalındaki Baniyas kenti yakınlarındaki Ras en-Neba ile el-Markab arasındaki yol üzerinde, Batraya köyünün eteklerinde bulunan bir çiftliğe üç füzeli saldırı düzenlediğini belirtti.

Kaynaklar, DPA'ya yaptıkları açıklamada, “Suriye yetkili makamlarının İsrail'in hedef aldığı yerin durumunu değerlendirdiğini, füze bombardımanının Akdeniz üzerinden veya Lübnan hava sahası üzerinden yapılmış olabileceğini” ifade etti.

Sosyal medyadaki sayfalarda, hedef alınan binada bölge dışından insanların, büyük ihtimalle Iraklılar ya da İranlıların yaşadığı yazıyordu.

SOHR, 2024'ün başından bu yana İsrail'in 14'ü hava, altısı kara olmak üzere Suriye topraklarını 20 kez hedef aldığını bildirdi. Bu saldırılar silah ve mühimmat depoları, karargâhlar, merkezler ve araçların da aralarında bulunduğu yaklaşık 39 hedefin hasar görmesine ve yok olmasına neden oldu.

Hedefler şu şekilde dağıtıldı: Şam ve kırsalında 10, Dera'da 5, Humus'ta 3, Kuneytra'da 1 ve Tartus'ta 1.

Bu saldırılarda 41 asker öldü, 19 asker de yaralandı.

SOHR, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı ve işgal altındaki Suriye Golan sınırındaki İran milis faaliyetlerinin artmasının ardından İsrail'in, İran'ın Suriye'deki silah depolarını ve sevkiyatlarını hedef almak yerine etkili liderleri ve bireyleri hedef almaya odaklandığını kaydetti.

10 Kasım’dan bu yana 20 doğrudan hedef alma operasyonunda ve karadan ve havadan düzenlenen suikastlarda, aralarında 23 Lübnan Hizbullahı üyesinin de bulunduğu, Suriyeli ve Suriyeli olmayan uyruklardan 101 askeri personel öldürüldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU