Lübnan yeni bir felaketle karşı karşıya; Beyrut Limanı'nda yüzlerce konteyner istifli halde

Buhsali, Tarım Bakanlığına ait konteyner sayısının 180 olduğunu, bunlar arasında balık, et ve diğer malzemelerin bulunduğunu açıkladı / Fotoğraf: AFP

Lübnanlılar, Lübnan'da her şeyin neredeyse durma noktasına geldiğini söylüyor.

Farklı sektörleri kapsayan çok sayıda resmi kurum, ekonomik durum kötüleşirken çalışanlarının bir dizi grevine tanık oluyor.

Bu da tüm devleti, kamu hizmetlerini ve özellikle vatandaşların günlük işlerini doğrudan etkiliyor. 
 

Buhsali, limandaki durumu felaket olarak nitelendirdi.png
Buhsali, limandaki durumu felaket olarak nitelendirdi / Fotoğraf: AFP

 

Tehlike çanları

Lübnan'daki Gıda İthalatçıları Sendikası Başkanı Hani Buhsali, ekonomi, ticaret ve tarım bakanlıklarındaki işçilerin greve gitmesinin bir hafta ardından tehlike çanlarının çalmaya başladığını belirtti.

Grev neticesinde, gıda başta olmak üzere ilave mal ihtiyacının arttığı ramazan ayının yaklaşmasıyla Beyrut Limanı'nda mal birikmesi kaydedildi. 


Felaket

Independent Arabia'ya konuşan Buhsali, durumun felaket boyutuna ulaştığını dile getirdi.

Gözden geçirilmesi ve denetlenmesi gereken konteyner sayısı 580 konteynere ulaşmış iken bunların denetlenmesi için en az 10 gün gerekiyor.

Her gün 200 ila 300 arasında yeni konteynerin ulaşması ise sorunun her geçen gün daha da kötüleştiği anlamına geliyor.


İyi durum

Örneğin tarım bakanlığına ait konteyner sayısının 180 olduğunu, bunlar arasında balık, et ve diğer malzemelerin yer aldığını belirten Buhsali, gıda malzemelerinin bulunduğu ekonomi bakanlığına ait 183 konteynerin bulunduğunu ifade etti.

Ancak aynı zamanda limandaki malların iyi durumda olduğu, pazarlara götürülmeden önce bozulma endişesinin bulunmadığı konusunda güvence veriliyor.
 


"Mal kaybetme korkusu yok"

Buhsali, "Ekonomi ve tarım bakanlıklarında grev yapan 10'a yakın çalışan var. Gözlemci sıfatındaki bu çalışanların inceleme gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu konteynerlerin limanda tutulması, tüccarların maliyetinin artması, dolayısıyla piyasadaki fiyatların artması anlamına geliyor. Peki bu artışı vatandaştan başka kim karşılayacak? Bugün itibariyle Cumartesi gününe dek sorun çözülmezse, incelenmesi gereken bin 200'den fazla konteynerimiz olacak. Lübnan pazarında mal kaybetme korkusu yok. Malların limandan çıkarılması sürecinin durdurulması, uzun sürdüğü taktirde pazarlarda mal kıtlığına yol açacak" açıklamalarında bulundu. 


Konteyner istifleme işlemi 

Kamu sektörünün ve devlet çalışanlarının taleplerinin geçerliliğine vurgu yapan Buhsali, Beyrut Limanı'nda yaşananların, vatandaşların günlük yaşamları ve gıdalarıyla doğrudan ilgili olduğu göz önüne alındığında, hastanelerde veya benzin istasyonlarında yaşanabilecek herhangi bir sorundan daha az önemli olmayan bir felaket olduğu uyarısında bulundu.

Beyrut Limanı Genel Müdürü Ömer İtani, konteynerlerin istiflenmesinin liman çalışanlarının grevinden değil, ilgili bakanlıkların tarım ve ekonomi gibi daire çalışanlarının grevinden kaynaklandığını açıkladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Kar Erdeğer

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU