Birleşik Krallık'ta 55 gazeteci Gazze'ye sınırsız giriş talebinde bulundu

İsrail ve Mısır büyükelçiliklerine açık bir mektup gönderdiler: Haber çoğunlukla orada yaşayanlardan geliyor

Mektupta, uluslararası gazetecilerin Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah kapısına ulaşmalarına izin verilmesi çağrısında bulunuldu / Fotoğraf: AFP

Dün İngiliz medyasında çıkan haberlere göre, Birleşik Krallık'ta 50'den fazla gazeteci İsrail ve Mısır büyükelçiliklerine, yabancı medyanın Gazze'ye "serbest ve kısıtlama olmaksızın" girmesine izin verilmesini talep eden açık bir mektup gönderdiler.

Birleşik Krallık merkezli önde gelen yayıncılardan 55 muhabir ve sunucu tarafından yayımlanan mektupta, halen Gazze Şeridi'nde olan gazetecilerin daha iyi korunması çağrısında bulunuldu.

Çeşitli yerel medya platformlarında yer alan mektubun metninde, "İsrail ve Mısır hükümetlerini, tüm yabancı medya kuruluşlarının Gazze'ye şartsız ve kısıtlamasız ulaşımına izin vermeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Sky News'ten Alex Crawford, BBC'den Jeremy Bown ve CNN'den Christian Amanpour da imza verdiği mektupta ayrıca İsrail'e, uluslararası gazetecilerin Gazze'de çalışmasına izin veren bir bildiri yayınlaması ve Mısırlı yetkililere, uluslararası gazetecilerin Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah geçiş kapısına ulaşmalarına izin vermesi çağrısında bulunuldu.

Bazı gazeteciler, İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği turlara katılmış fakat burada Filistinlilerle konuşmaları engellenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta, "Gazze'deki olaylara uluslararası düzeyde yoğun bir ilgi var ve şu anda yalnızca burada ikamet eden yerel gazeteciler haber yapıyor.Yerel gazetecilerin güvenliğine saygı göstermek ve uluslararası medya çalışanlarının yürüttüğü gazetecilik çalışmaları aracılığıyla onların çabalarını artırmak önemlidir. Çatışmanın kapsamlı saha haberlerine duyulan ihtiyaç çok önemlidir" denildi.

Birleşmiş Milletler raporları, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından savaşın başladığı Gazze Şeridi'nde en az 122 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını gösteriyor.

Hamas 7 Ekim'de dört İsrailli gazeteciyi öldürürken, İsrail tarafından Lübnan sınırları içerisinde düzenlenen bombalamada üç gazeteci öldürülmüştü.

9 Ocak'ta İsrail Yüksek Mahkemesi, uluslararası medyanın Gazze'ye kayıtsız şartsız ulaşım talebini reddetmişti.

Savaş, geçen ekim ayının 7'sinde Hamas'ın İsrail'in güneyine eşi görülmemiş bir saldırı düzenleyerek çoğu sivil bin 160'tan fazla insanı öldürmesinin ardından patlak verdi.

Saldırı sırasında yaklaşık 250 esir tutuldu. İsrail, bunlardan 130'unun hâlâ bölgede olduğunu söylüyor. Gazze'de 31 esirin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Kasım ayının sonlarında bir hafta süren ateşkes, İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında 105'ten fazla esirin serbest bırakılmasına izin verdi.

Saldırıya yanıt olarak İsrail, Hamas'ı yok etme sözü verdi, Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir bombardıman gerçekleştirdi ve 27 Ekim'den itibaren kara operasyonlarına başlayarak Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığının dünkü açıklamasına göre büyük çoğunluğu sivil olan 29.954 Filistinlinin ölümüne yol açtı.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU