Macron'un Ukrayna'ya birlik gönderme fikrine Kremlin ve Avrupalı liderlerden tepki

Peskov, “Batı, Ukrayna'ya asker gönderirse NATO-Rusya çatışmasının yaşanması kaçınılmaz” dedi

Fotoğraf: Reuters

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker göndermenin "ihtimal dışı" bırakılmaması gerektiğine yönelik açıklamalarını başkent Moskova'da gazetecilere değerlendirdi.

Macron, dün yaptığı açıklamada, 2 yılı aşkın süredir Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya asker gönderme konusunda Avrupa ülkeleri arasında fikir birliğinin olmadığını ancak bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini söylemişti.

Sözkonusu ihtimalin gündeme gelmesinin önemli ve yeni bir olay olduğunu belirten Peskov, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamasının diğer tüm yönlerini zaten duymuştuk ve bunları dikkate aldık. Macron'un, Rusya'yı stratejik bir yenilgiye uğratmanın gerekliliği konusundaki tutumunun da oldukça farkındayız" diye konuştu.

Peskov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya asker göndermesi halinde NATO ile Rusya arasında çatışma yaşanıp yaşanmayacağına yönelik soruya, "Bu durumda artık olasılıktan değil, kaçınılmazlıktan bahsetmeliyiz. Böyle değerlendiriyoruz" karşılığını verdi.

NATO ülkelerinin bu tür eylemleri iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Peskov, "Bunun kendi çıkarlarına ve en önemlisi ülkelerindeki vatandaşların çıkarlarına uyup uymadığını kendilerine sormalılar” ifadesini kullandı.

Avrupalı liderlerden tepki geldi

Macron'un açıklamasına birçok Avrupa ülkesi de tepki gösterdi.

Başta Almanya ve Polonya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Ukrayna'ya birlik göndermeyi planlamadığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Avrupalı ülkelerin ve NATO üyelerinin Ukrayna'ya birlik göndermesi önerilerine karşı çıktı.

Scholz, "Güzel bir tartışma ortamında başından beri kendi aramızda ve birbirimizle anlaşmaya vardığımız unsurların gelecek için de geçerli olduğu, yani Avrupa ülkeleri ya da NATO üyeleri tarafından gönderilen kara birlikleri ve askerlerin Ukrayna topraklarına gönderilmeyeceği tartışıldı" dedi.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın sözcüsü ise İngiltere'nin Ukrayna'ya geniş kapsamlı bir asker gönderme planının olmadığını belirtti.

İspanya hükümeti sözcüsü Pilar Alegria da İspanya'nın Fransa'nın birlik gönderme önerisine katılmadığını ve Ukrayna'ya silah yardımını sınırlandırmak istediğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU