Gazze: Yüzlerce kişi açlıktan dolayı kuzeyden güneye doğru kaçıyor

Yardımların girişi, İsrail'in onayına bağlı ve kısıtlı olan insani yardım çoğunlukla Refah geçiş noktası aracılığıyla gerçekleşiyor

Ekmek, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistinliler için nadir bir para birimi haline geldi / Fotoğraf AFP

Gazze Şeridi'nde insani durum kötüleşmeye devam ediyor.

Açlık, yüzlerce Filistinlinin Gazze'nin kuzeyinden kaçmasına neden oldu.

İsrail Savaş Kabinesi ise, ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla müzakerelerin devam etmesi için yeşil ışık yaktı.

Birleşmiş Milletler'e göre nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan yaklaşık 2,2 milyon insan "kitlesel açlık" riskiyle karşı karşıya.

İnsani yardımın Gazze'ye girişi İsrail'in onayına bağlı ve kısıtlı olan yardımlar çoğunlukla Refah'a, Mısır ile Refah kapısı üzerinden ulaşıyor.

Ancak yardımların kuzeye taşınması, yıkım ve çatışmalar nedeniyle tehlike içeriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çocuklarımız açlıktan ölüyor"

Saha düzeyinde çatışmalar, gece boyunca güneydeki Han Yunus şehrinde devam etti.

Aynı şekilde kuzeydeki Beyt Lahya ve ez-Zeytun bölgelerinde de çatışmalar sürdü.  

Yiyecek kıtlığı yüzünden yüzlerce insan, Gazze'nin kuzeyini, merkeze doğru terk etmek zorunda kaldı.

Bunlar arasında, pazar günü, sabah Cibaliye'den Nusayrat'a, açlık nedeniyle eşi ve 1,5 yaşındaki kızıyla birlikte gelen yerinden edilen 27 yaşındaki Semir Abdurrabbu da vardı.

Abdurrabbu, "Gazze'nin kuzeyinden, Ezbet Abdurrabbu köyünden yaya olarak geldim. Oradaki açlığın boyutunu anlatamam. 1 buçuk yaşında bir kızım var ve içmesi için hiç süt yok. Artık yem ve mısırdan yaptığım ekmekle onu beslemeye çalışıyorum. Bunu asla anlayamazsınız. Hiçbir yardımcımız yok. Tek umudumuz Rabbimiz'dir" diye konuştu.

AFP'nin yayımladığı görüntülerde, kuzeyde bulunan Cibaliye'de, insanlar ellerinde bulunan boş tabakla yiyecek alabilmek için çorba dağıtım yerine akın ettiler.

Hengamenin ortasında çorba dağıtımından sorumlu olduğu anlaşılan bir adam izdihamı durdurmak için ‘bitti' diye bağırdı.

Kalabalıktan biri "Nerede olduğumuzu, başımıza neler geldiğini bütün dünya görsün" diye bağırdı.

Başka bir görüntüde ise aralarında çocukların da bulunduğu onlarca protestocu gıda kıtlığına karşı toplanarak "Çocuklarımız açlıktan ölüyor", "Gazze'nin kuzeyine yardım getirin" ve "Açlık siyasetine hayır" sloganları atıyorlardı.

Bilindiği gibi, savaş 7 Ekim'de başladı.

AFP, İsrail'in resmi verilerine dayanan raporuna göre, "Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda 1160 sivili öldürdü. Saldırı sırasında yaklaşık 250 İsrailli'yi rehin alındı"

Bunlardan 130'unun hala Gazze'de olduğuna, 30'unun ise öldüğüne inanıldığını belirtti.

Saldırıya yanıt olarak Tel Aviv, 2007'de Gazze'de iktidara gelen ve İsrail, ABD ve Avrupa Birliği'nin ‘terör örgütü' olarak nitelendirdiği Hamas'ı ortadan kaldırma sözü verdi.

O tarihten bu yana Gazze Şeridi'ne yıkıcı bombalamalarla ve 27 Ekim'den bu yana kara operasyonlarıyla karşılık verdi.

Sağlık Bakanlığı'nın Gazze Şeridi'ndeki son raporuna göre, savaş, büyük çoğunluğu sivil olan 29 bin 606 Filistinlinin ölümüne neden oldu.
 


Her gün insanlar ölüyor

Gazze Sağlık Bakanlığı, bombalamalar sonucu Gazze Şeridi'nde her gün yaklaşık 100 kişinin öldüğünü duyurdu.

Son birkaç gündür, savaşta ateşkes sağlanması amacıyla ABD, Katar ve Mısır'ın katıldığı görüşmeler yeniden başladı.

İsrailli yetkililer ve İsrail medyası Cumartesi günü, İsrail Savaş Konseyi'nin, Gazze'de ateşkes anlaşmasına varılması amacıyla son günlerde Paris'te yapılan görüşmelerin devam etmesi, esirlerin serbest bırakılması için Katar'a bir heyet gönderilmesine yeşil ışık yaktığını bildirdi.

Mossad Başkanı David Barnea başkanlığındaki bir İsrail heyeti, Cuma günü, ateşkesle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Paris'i ziyaret etti.

Hamas'tan bir kaynağa göre plan, çatışmaların altı hafta süreyle durdurulmasını ve hareketin elinde bulunan 35 ila 40 rehine karşılığında İsrail hapishanelerindeki 200 ila 300 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngörüyor.
 

 Gazze'de bir evin bombalanmasının ardından Filistinli bir genç, bir miktar un taşıyor.jpg
Gazze'de bir evin bombalanmasının ardından Filistinli bir genç, bir miktar un taşıyor / Fotoğraf: AFP

 

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "İsrail'in bir anlaşmaya varmak için öncelikle kadınlardan başlayarak tüm rehinelerin serbest bırakılmasını" talep ettiğini söyleyerek "Böyle bir anlaşma savaşın sonu anlamına gelmez" dedi.

Hamas "tam ateşkes" ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini talep ediyor.

Tel Aviv'de binlerce insan cumartesi akşamı "Esir Meydanı" olarak bilinen yerde toplandı ve hükümetin Gazze'deki rehineleri serbest bırakması için çalışmasını talep etti.

Esirlerden birinin arkadaşı olan 60 yaşındaki Orna Tal, "Onları her zaman düşünüyoruz ve bir an önce canlı olarak aramıza dönmelerini istiyoruz" dedi.

İsrail ordusunun hazırladığı kara operasyonu nedeniyle çoğu yerinden edilmiş en az 1,4 milyon insanın toplandığı Gazze Şeridi'nin güney ucundaki Refah şehrinin akıbetiyle ilgili endişeler artıyor.

İsrail Başbakanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "sivil halkın tahliyesi de dahil olmak üzere Refah'taki operasyonel planları onaylamak için hafta başında Bakanlar Kurulu'nu toplayacağını" duyurdu.

AFP muhabiri, cumartesi akşamı şehre en az 6 hava saldırısı gerçekleştirildiğini bildirdi.

İsrail ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde "odaklı baskınlara" devam ettiğini ve Cumartesi günü Gazze Şeridi'nin merkezinde "teröristlerden birkaçını" öldürdüğünü duyurdu.

Ordu, özellikle Gazze'nin güneyindeki Han Yunus operasyonlarını sürdürüyor ve burada "sivillerin arasında saklanarak kaçmaya çalışan teröristleri" durduruyor açıklamasında bulundu. 

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU