PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 25 Şubat 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Somali ile Türkiye arasında tarihi anlaşma

2011 yılından beridir Türkiye ve Somali arasında siyasi ve askeri iş birlikleri yapılıyor.

İki ülke arasında imzalanan ve Somali meclisi tarafından onaylanan "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ile ilişkiler yeni bir boyuta evrildi.

Anlaşmaya göre Türkiye, Somali karasularını 10 yıl boyunca koruyacak ve deniz kaynaklarının gelişimine katkıda bulunacak.

Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında imzalanan ve resmiyette Somali karasularında yer alan bir bölgede deniz üssü kurulması planlanıyordu.

Türkiye ile Somali arasında imzalanan anlaşmanın hem Etiyopya'nın üs kurmasına engel olması hem de deniz ticaretini tehlikeye atan korsanlara karşı mücadelede etkin rol oynaması bekleniyor.

Türkiye 2012'de imzalanan Askeri Eğitim ve İşbirliği Anlaşması kapsamında Başkent Mogadişu'da TÜRKSOM isimli bir askeri üs kurdu.

Türk askerleri hem Somali ordusuna eğitim desteği veriyor hem de bölge güvenliğine katkı sunuyor.

Türkiye'nin en büyük büyükelçiliği ise Somali'de bulunuyor. İki ülke arasında imzalanan anlaşma Somali meclisine sunularak onay aldı, Türkiye ise henüz meclise sunmadı.

Meclis ve cumhurbaşkanı onayının ardından anlaşma resmi olarak yürürlüğe girecek.


Senegal devlet başkanı görevi bırakacağını açıkladı

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, 2 Nisan'da görevi bırakacağını açıkladı.

Senegal'de genel seçimler 25 Şubat'ta düzenlenecekti lakin Sall seçim organizasyonundaki belirsizlikleri öne sürerek seçimleri iptal etti.

Yapılan görüşmeler ve meclis oylaması sonrası yeni seçim tarihi olarak 15 Aralık belirlenmişti.

Başkan Sall'in görev süresi yasal olarak 2 Nisan'da sona eriyor. Sall yaptığı açıklamada görev süresinin bitiminden sonra başkanlık görevini bırakacağını açıkladı.

Halefinin seçimi ve seçimlerin organizasyonu için önümüzdeki hafta istişarelere başlayacağını belirtti.

Sall, istişareler sonucunda bir uzlaşıya varılamazsa süreci Anayasa Mahkemesinin devralacağını duyurdu. 

Bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana demokratik seçimler düzenleyerek istikrarıyla bölgede öne çıkan Senegal'de seçimlerin askıya alınması sonrası gösteriler düzenlendi.

Yaşanan karışıklıklar sonrası Senegal Meclisi yeni seçim tarihini 15 Aralık olarak belirleyen yasa tasarısını kabul etti.

Anayasa Mahkemesi ise bu yasa tasarısını anayasaya aykırı bularak iptal etti, dolayısıyla seçimlerin aralık ayında düzenlenmesine dair düzenleme iptal edilmiş oldu. Senegal'de seçimlere dair belirsizlik devam ediyor.


Afrika'nın en büyük ülkesi Güney Afrika seçime gidiyor

Güney Afrika 29 Mayıs'ta seçime gidiyor. Ülkenin özgürlük ve demokrasi günü olarak kutlanan 29 Mayıs'ta ulusal ve eyalet seçimlerinin yapılacağı açıklandı.

1994'ten beri iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinin lideri Cyril Ramaphosa şu an 71 yaşında.

Seçimlerde ANC partisi hala en iddialı parti olarak görülüyor lakin muhalefetin parlamentodaki çoğunluğa etki edeceği bekleniyor.

Eski Başkan Jacob Zuma iktidar partisine oy vermeyeceğini ve muhalefete destek vereceğini açıklamıştı. Bu durumun oylar üzerinde etkili olacağı konuşuluyor.

Güney Afrika, onlarca yıldır siyahileri ve beyaz olmayanları ayıran ve küçük düşüren ırksal olarak baskıcı apartheid sistemine sona vererek 1994 yılında özgürlüğüne kavuştu.

Ülkede ilk demokratik seçimler 1994'te yapıldı ve Nelson Mandela demokratik olarak seçilmiş ilk siyahi Devlet Başkanı oldu.


Afrika Birliği Liderler Zirvesi Etiyopya'da düzenlendi

Afrikalı liderler Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir araya geldi. Devlet başkanlarının yanı sıra, çok sayıda bakan, milletvekili ve uluslararası örgütlerin temsilcileri zirveye katıldı.

"21. Yüzyıla Uygun Bir Afrikalı Yetiştirmek" temalı zirvenin açılışında konuşan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, "sürdürülebilir kalkınmayı büyütmek ve sağlamak için eğitim bir anahtardır" ifadelerini kullandı.

Zirvede Afrika kıtasında eğitimi daha modern bir hale dönüştürmek için acil ihtiyaçların belirlenmesi ve çözümler üretilmesi gündeme alındı.

Kıta genelinde kaliteli eğitime erişimi iyileştirme, gençleri temel becerilerle donatma ve sürdürülebilir kalkınma için yeniliği teşvik etme stratejileri tartışıldı. 

Afrika Birliği liderleri Etiyopya ile Amhara eyaleti arasındaki çatışmalar, Somali'deki terör faaliyetleri ve diğer ülkelerdeki karışıklıklar ve çatışmaları ele aldı.

Geçen yıllarda peşi sıra yaşanan askeri darbeler sonrası sivil yönetime geri dönüşleri desteklemesinin yolları tartışıldı.

Afrika Birliği bünyesinde üç önemli finansal kurum kurulması gündeme alındı, bunlar; Afrika Merkez Bankası (ACB), Afrika Para Fonu (AMF) ve Afrika Yatırım Bankası (AIB).

Afrika Birliği devlet ve hükümet başkanları, 2024 yılı için bloğun yeni başkanı olarak Moritanya Devlet Başkanı Mohamed Ould Ghazouani'yi seçti.


Kongo ile Ruanda arasında tansiyon yeniden yükseldi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, Ruanda'nın Kongo'ya ait maden kaynaklarını yağmaladığını iddia etti.

Ruanda ile Avrupa Birliği arasında imzalanan madencilik anlaşmasına tepki gösterdi; "Ruanda, sahip olmadığı serveti ihraç etmemeli" dedi.

Ruanda'yı Kongo'nun doğu bölgesine saldırılar düzenleyen M23 isyancı grubunu desteklemekle suçlayan Başkan Tshisekedi, Ruanda'nın bu yolla madenleri yağmaladığını, bu madenlerin satışından elde edilen gelirle ordusunu donattığını iddia etti.

Ruanda ise iddiaları reddediyor. Tshisekedi'nin Angolalı mevkidaşı Joao Lourenco ile 27 Şubat'ta görüşmesi planlanıyor. Lourenco bu krizde arabulucu.

Tüm bu tartışmalar ve krizler sürerken Kongo hükümeti Ruandayı havalimanlarına yapılan drone saldırısıyla suçladı. Bomba taşıyan droneler ile Kongo ordusuna ait uçakların hedef alındığı açıklandı.

Kongo ordusu son zamanlarda M23 isyancıları ile mücadelede savaş uçaklarını kullanıyordu. Uçaklar sayesinde M23 isyancılarının ilerleyişi yavaşlatıldı. 

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU