2034 Dünya Kupası'nda kullanılacak Prens Selman Stadı için sıradışı tasarım

Stadyumun altında yapay göl oluşturulacak

Yeni stadyum 45 bin kişilik kapasiteye sahip olacak (SPA)

Suudi Arabistan'da, 2034 Dünya Kupası için de kullanılması beklenen yeni Prens Muhammed bin Selman Stadyumu tanıtıldı.

Riyad'a 40 dakika uzaklıktaki Qiddiya'da inşa edilecek stadyum, birçok ileri teknolojiyle donatılacak ve spor, eğlence ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin ismi verilen stadyum, 200 metre yükseklikteki Tuwaiq Dağları'nın üstüne inşa edilecek.

Stadyumun çevresinin toplam uzunluğu 1,5 kilometreye kadar ulaşan dev ekranlarla kaplanacağı duyuruldu.

Bunun yanı sıra, stadyumun zemininin sökülüp birleştirilebilir şekilde yapılacağı ve futbol karşılaşmalarına ek olarak ragbi, boks, karma dövüş sanatları ve e-spor etkinliklerine de ev sahipliği yapabileceği kaydedildi.

Stadyumun yılın tüm aylarında kullanılabilmesi için çevre dostu bir klima sisteminin de bulunacağı belirtildi.

Yüksek miktarda enerji tüketimi yapılmaması için stadyumun altında yapay bir göl oluşturulacağı, bu gölde biriken yağmur sularının bir buz duvarının içine pompalanmasıyla elde edilen soğuk havanın stadyumu soğutmak için kullanılacağı ifade edildi.


Prens Muhammed bin Selman Stadyumu'na ilişkin planlar, veliaht prensin Qiddiya şehir planını duyurmasından birkaç hafta sonra geldi.

Suudi yönetimin açıkladığı en büyük mega projelerden biri olan Qiddiya şehri 360 kilometrekarelik alan üzerinde 60 bin binadan oluşacak ve 600 binden fazla kişiye ev sahipliği yapacak.

Qiddiya şehrinin 325 binden fazla istihdam yaratması, gayri safi yurt içi hasılada yaklaşık 135 milyar riyal artış elde etmeye yardımcı olması ve yılda 48 milyon ziyaretçi çekmesi bekleniyor.

Şehirde ilk tesislerin iki yıl içinde açılması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Arab News, Al Arabiya

DAHA FAZLA HABER OKU