Gazze savaşı: Birleşik Krallık'ın İsrail'e karşı kozu ortaya çıktı

"Londra hükümeti üzerindeki baskı artıyor"

İsrail ordusunun bombardımanlarından sonra yaklaşık 1,9 milyon sivil, Gazze'nin kuzeyinden güneydeki Refah'a kaçmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırı başlatması halinde İsrail'e silah tedarikini durdurmayı planladığı aktarıldı. 

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın diplomasi editörü Patrick Wintour, Gazze'de her geçen gün kötüleşen insani durumun, İsrail'e silah ihracatını askıya alması için Londra yönetimi üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı.

Hükümetten kimliğini paylaşmak istemeyen kaynaklar, silah tedarikinin askıya alınmasına dair net karara varılmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 26 Ocak'ta açıkladığı kararda, İsrail’in Gazze'de soykırım yaşanmasını önlemek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması gerektiği bildirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre'nin Cenevre şehrinde çarşamba günü Birleşmiş Milletler'in Silah Ticaret Anlaşması'yla ilgili düzenlenen düzenlenen toplantıda, Filistinli diplomatlar UAD kararını hatırlatarak BK'yi anlaşma şartlarını ihlal etmekle suçladı. 

Söz konusu anlaşma, katılımcı devletlerin soykırım ya da insanlığa karşı suç işlemek için kullanılacağını bilmeleri halinde silah transferlerini durdurmalarını şart koşuyor. 

Filistinli diplomat Nada Tarbush, toplantıda "Refah'a yapılacak bir kara harekatı, son aylarda gördüğümüz vahşetten çok daha büyük ölçekte toplu katliamlara yol açacaktır" dedi. 

Britanyalı temsilcilerinse "Değişken durumlara hızlı ve esnek bir şekilde yanıt verebiliriz ve veriyoruz da" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Haberde, Dışişleri Bakanı David Cameron'ın BK Dış İlişkiler Komitesi'ne salı günü gönderdiği mektuba da dikkat çekildi. 

Cameron, mektubunda Refah'a olası operasyonun büyük yıkımla sonuçlanacağını belirterek, "Siviller ne Mısır'a geçebiliyor ne de Gazze'nin kuzeyine geri dönebiliyor. Tam kapsamlı bir kara harekatının bu koşullarda yaratacağı yıkıcı insani etkileri görüyoruz" diye yazdı. 

ABD ve BK başta olmak üzere birçok Batılı ülke, İsrail'den Refah'a kara operasyonu planını durdurmasını istiyor. 

Ancak İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın Ramazan ayına kadar rehineleri serbest bırakmaması durumunda bölgeye operasyonu başlatacaklarını söylemişti.

Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 12 bin 660'ı çocuk, 8 bin 570'i de kadın 29 bin 313 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 66 bin 333'e yükseldi. 

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te savaşın başından beri İsrail güçleriyle yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 395 Filistinli öldürüldü.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 576'sı asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU