Suriye'nin orta kesimlerindeki müttefik milislerin silahlı çetelere dönüşmesi yetkililer arasında endişe yarattı

Humus’un kırsalı kesiminde İran’a bağlı Hızlı Müdahale Lejyonu ile yerel silahlı gruplar arasındaki çatışmalar dün yeniden başladı

Humus’un kuzeyinde er-Resten ilçesi

Suriye’nin Humus ilinin kuzeyindeki ve batısında kırsal kesimlerine bağlı bazı ilçelerde, son birkaç gün içinde bölge sakinleri ile düzenli ordunun ve Hizbulllah’ın yanında savaşan müttefik milislere bağlı yerel silahlı gruplar arasında yaşanan olaylar ve çatışmalar nedeniyle güvenlik gerilimi halen devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel kaynakların aktardığına göre Humus'un kuzeyindeki kırsal kesimine bağlı er-Resten ilçesinde İran destekli Hızlı Müdahale Lejyonu’na bağlı gruplar ile yerel silahlı gruplar arasındaki çatışmalar dün sabah yeniden başladı. Kaynaklar, yerel yetkililerin sokağa çıkma yasağı uyguladığını kaydettiler.

Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesinde gerçekleşen adam kaçırma olaylarına misilleme olarak Humus’un batı kırsalında yer alan Kusayr ilçesinde adam kaçırma vakaları yaşandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) cumartesi günü, er-Resten ilçesinde hafif ve orta ağırlıktaki silahlarla silahlı çatışmaların başladığını bildirdi. SOHR’un bildirdiğine göre olay, İran destekli 47. Tugay'a bağlı Hızlı Müdahale Lejyonu komutanlarından ‘Hayruşşaibe’ lakaplı Hayrallah Abdulbari’nin oğlunun evine saldırı düzenlenmesinin ardından lejyon üyeleri ile Suriye düzenli ordusunun yanında yer alan müttefik milislere bağlı silahlı grup arasında yaşandı. Hayrallah Abdulbari’nin isimli kişinin, İran’a bağlı Hızlı Müdahale Lejyonu’nun Hama'nın güney kırsalı komutanı olduğu bilgisini aktaran SOHR, Hızlı Müdahale Lejyonu üyelerinin saldırıyı gerçekleştiren yerel silahlı grubu er-Resten ilçesinin sokaklarında kovaladığını, kovalamaca sırasında el bombaları kullanıldığını ve çevreye rastgele ateş açıldığını belirtti. SOHR ayrıca rastgele açılan ateş sonucu bir gencin hayatını kaybettiğini de aktardı.

Baladi News adlı haber sitesinin haberine göre Humus'un kuzeyi kırsalına bağlı el-Hule bölgesinin Telbise ilçesinden genç bir kızın Hızlı Müdahale Lejyonu’nun bir üyesi tarafından kaçırıldı. Bunun üzerine kızın ailesi, kızlarını kaçıran kişiye saldırıp onu öldürdüler. Telbesiye’ye geri dönüşleri sırasında el-Burc - Keyseyn - Kefernen yolu üzerinde Suriye rejimi askerlerini taşıyan bir otobüse rastlayan aile ve bölge sakinleri, kızlarını kaçıran kişinin üyesi olduğu Hızlı Müdahale Lejyonu’nu destekleyecekleri düşüncesiyle otobüse saldırdılar. Askerlerin karşılık vermesi ve kendilerine saldıranların üzerine ateş açmaları sonucunda en az bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı. Olay sonrası güvenlik güçleri alarm durumuna geçti.

Sosyal medyada, cuma günü Humus'un kuzey kırsalındaki Hule bölgesine giden yol üzerinde bir askeri otobüsün silahlı saldırıya uğradığı aktarılırken saldırganların kim olduklarına değinilmedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan yerel kaynaklar, ortaya çıkan gerginliğin ve güvenlik kaosunun, Suriyeli yetkililerin geçtiğimiz ay Lübnan sınırına komşu olan batı kırsal bölgelerinde Lübnan ile Suriye arasında yapılan kaçakçılık faaliyetleri üzerindeki kontrollerini sıkılaştırması sonrası patlak verdiğini söylediler. Kaynaklara göre bu sıkılaştırma, sınırdaki silahlı grupların üyelerinin mali kaynak sağlamak amacıyla hırsızlık, silahlı soygun ve eşkıyalık eylemlerine yönelmelerine neden oldu.

Kaynaklar, geçtiğimiz ay yaşanan hırsızlık vakalarının büyük bölümünü Asi Nehri’nin batı bölgelerindeki çiftliklerden inek ve koyun gibi büyük ve küçük baş hayvanların çalınması amacıyla yapılan silahlı soygunların oluşturduğunu belirttiler. Kaynaklar, silahlı soygun ve eşkıyalık vakalarının bölgede yeni bir ortaya çıkan bir olgu olmadığına ve geçmişinin çok eskilere dayandığına, ancak bu tür vakaların savaştan önceki yıllarda yetkililerin kontrolü altındaki bölgelerden uzaktaki dağlık alanlarla sınırlı olduğuna dikkati çektiler. Kaynaklara göre üyeleri Lübnanlı ya da hem Suriyeli hem de Lübnanlı olan eşkıya çetelerinin daha önceleri Suriye güvenlik güçlerinin kontrolündeki mevzilere girmeye cesaret edemediklerini, fakat savaş sırasında Hizbullah'a bağlı müttefik milislere dönüştüklerini de sözlerine eklediler.

Eşkıya çetelerinin üyeleri, askeri operasyonların azalmasının ardından bölgedeki güvenlik kurumlarının üyeleri ve yetkilileriyle olan ilişkilerinden yararlanarak uyuşturucu, akaryakıt ve diğer çeşitli malların kaçakçılığı alanlarında faaliyet göstermeye başladılar. Ancak Suriyeli yetkililer kaçakçılık faaliyetlerine karşı güvenlik önlemlerini sıkılaştırıldıkça söz konusu çeteler, hırsızlık ve adam kaçırma gibi olaylara imza atmaya başladılar.

Kaynaklara göre yeni olan ise bu çetelerin faaliyet gösterdikleri alanların düzenli orduya bağlı askeri noktaların bulunduğu bölgelere kadar uzanması. Çeteler, yerel yetkililer için bir endişe ve söz konusu bölgelerde yaşayan siviller için bir korku kaynağı haline geldiler.

Bölge sakinlerinin aktardığına göre Humus'un batısındaki Bareyn belgesinde iki gün önce şahsi meseleler ve anlaşmazlıklar nedeniyle silahlı çatışmalar patlak verirken taraflar birbirlerine el bombalarıyla saldırdılar.

SOHR, 15 Şubat'ta silahlı iki kişinin aralarındaki anlaşmazlık sonucu birbirlerini öldürmelerinin ardından bölgede silahlı çatışmalar sonucu can kaybı sayısının 3'e yükseldiğini bildirdi. Hizbullah ve güvenlik güçlerinin desteklediği ed-Delbuz beldesinden bir aile ile el-Mezra’a beldesinden bir başka aile arasında başlayan anlaşmazlık sonucu hafif ve orta ağırlıktaki silahlarla şiddetli çatışmalar yaşandı. SOHR, düşman aileler arasında misillemelerin olmasını önlemek için Humus şehrinin bazı mahallelerinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı sırada çıkan çatışmalar sonucunda Hizbullah destekli aileden silahlı bir kişinin öldüğünü aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU