ABD'yi alarma geçiren "son çare silahının" detayları ortaya çıkıyor

"Devasa enerji dalgasıyla uyduları yok edebilecek, nükleer kapasiteye sahip bir uzay silahı geliştiriyorlar"

Biden da cuma günü iddialara değinerek "Rusya'nın şu an yaptığı şeyle ilgili olarak, ABD halkına ya da dünyanın diğer yerlerinde yaşayanlara yönelik bir nükleer tehdit yok" demişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner'ın bu hafta ülke kamuoyunu sarsan açıklamasının peşine düştü ve endişe duyulan Rus silahının özelliklerine açıklık getirmeye çalıştı.

Bugün yayımlanan özel haber, "Amerikan istihbaratına dair bilgi sahibi üç kaynağa" dayandırıldı. Moskova'nın devasa enerji dalgası yayarak uyduları yok edebilecek, nükleer kapasiteye sahip bir uzay silahı geliştirmeye çalıştığı öne sürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın geliştirdiğinden şüphelenilen ve nükleer EMP (Electromagnetic Pulse/Elektromanyetik darbe) diye bilinen bu yeni silahların, dünyanın etrafında dönen uyduları etkilemesi bekleniyor.  

Böylesine güçlü bir silahın hem hükümetlerin hem de şirketlerin uydularına zarar vererek cep telefonuyla konuşmak, fatura ödemek ve internette gezinmek gibi gündelik eylemlere engel olacağı iddia ediliyor.  

Amerikalı yetkililerden biri, "Bu yeni bir konsept sayılmaz, Soğuk Savaş'ın son dönemine dayanıyor" dedi. Çok sayıda uydunun imha edilmesi durumunda alçak yörüngenin mayın tarlasına dönebileceğini belirterek ne eski uyduların onarılabileceğini ne de yeni uyduların yerleştirilebileceğini vurguladı. 

Diğer yandan daha yüksek yörüngedeki nükleer komut ve GPS uydularının bu silahtan etkilenip etkilenmeyeceği net değil. Görece daha büyük olan bu uyduların, nükleer patlamayı atlatabilecek şekilde tasarlandığı söylense de eskiden Pentagon'da uzay alanında yöneticilik yapan bir kaynak, CNN'e onların da zarar görebileceğini bildirdi. 

CNN'in kaynakları, SpaceX'in Starlink uydularını filolar halinde yok edebilecek bu EMP'yi, Moskova'nın "son çare silahı" olarak gördüklerini zira böylesi bir patlamanın Rus uydularını da etkileyeceğini vurguladı. 

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, çarşamba "ülkesinin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle" karşı karşıya olduğunu ve detayını vermediği konuyla ilgili Başkan Joe Biden'ın tüm bilgi ve belgeleri ABD Kongresi'yle paylaşması gerektiğini iddia etmişti. 

Amerikan medyası, Turner'ın Rusya'yla ilgili bir istihbarata dikkat çektiğini bildirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD basınında yer alan iddiaların bir "aldatmaca" olduğunu perşembe düzenlediği basın toplantısında öne sürerek şu ifadeleri kullanmıştı: 

Beyaz Saray, her türlü yöntemle Kongre'yi paranın (Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardımları içeren destek paketi ) tahsis edilmesine ilişkin yasa tasarısını onaylamaya zorluyor. Bu, apaçık. Beyaz Saray'ın hangi aldatmacaları kullanacağını göreceğiz.

ABD Başkanı Joe Biden, Turner'ın uydulara zarar verebilecek yeni bir Rus silahından bahsettiğini cuma günü doğrulasa da Amerikalı yetkililer daha fazla detay vermemişti. 


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU