Lübnan, İsrail ve Hizbullah’ın tehditlerinin endişesini yaşıyor

Hariri destekçilerine: Sizi bırakmayacağım ama her şeyin bir zamanı var

13 Şubat 2024’te Güney Lübnan’daki İsrail sınırına yakın Şihin köyüne İsrail tarafından düzenlenen bombardımanın ardından yükselen dumanlar / Fotoğraf: AFP

Lübnan, Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine füze fırlatmasına misilleme olarak İsrail uçaklarının Lübnan topraklarında gerçekleştirdiği büyük saldırının ardından, Tel Aviv ile Hizbullah arasındaki karşılıklı tehditlerin endişesini yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail savaş kabinesinin bir üyesi olan Benny Gantz, kuzeye doğru roket fırlatılmasından Lübnan devletini sorumlu tutarken, Hizbullah ise misilleme yapma sözü verdi. Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin “Bugün güneyde gerçekleştirilen saldırı yanıtsız bırakılamaz” dedi.

İsrail ordusu kısa bir açıklama yaparak uçaklarının Lübnan’a geniş çaplı bir saldırı düzenlemeye başladığını duyurdu ve iki saat sonra da saldırıların tamamlandığını bildirdi. Hava saldırıları, Güney ve En-Nebatiye vilayetleri arasında dağılan En-Nebatiye, Merciyyun, Sur ve Cezzin ilçelerindeki beldeleri hedef aldı. Saldırılar, Adşit’ten bir Hizbullah üyesinin ölmesine yol açarken, Es-Savana beldesinde bir çift ve çocukları hayatını kaybetti. Ayrıca dokuz yaralı olduğu kaydedildi.

Hava saldırılarından önce Lübnan’dan bir dizi füze fırlatıldı. Füzeler sınırdaki askeri bölgeleri, İsrail topçu mevzilerini, bir gözlem üssünü ve komuta merkezini hedef alarak Safed kenti yakınlarına kadar ulaştı. Burada İsrailli bir kadın hayatını kaybederken yedi kişi de yaralandı.

Bu arada binlerce Lübnanlı, eski Başbakan Refik Hariri’nin Beyrut’un merkezinde öldürülmesinin 19. yıldönümünü anarken, destekçiler, eski başbakanın oğlu Saad’a, 2022 yılı başından bu yana ara verdiği siyasi faaliyetlerine devam etmesi çağrısında bulundular. Saad da bu çağrıya “Her şeyin bir zamanı var” diyerek yanıt verdi ve “Saad Hariri insanları bırakmıyor, ben sizi bırakmayacağım” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU