BM raporu sızdı: "Kuzey Kore kripto vurgunuyla nükleer silah masrafını çıkarıyor"

"3 milyar dolar gelir elde edildi"

Haberde, siber saldırı düzenlenen firmaların adları paylaşılmadı (Reuters)

Basına sızdırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Yaptırımlar Komitesi raporunda, Kuzey Kore'nin düzenlediği siber saldırılardan elde ettiği gelirle nükleer silah programını fonladığı öne sürüldü. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın incelediği raporda, Kuzey Kore'nin 2017-2023'te kripto para firmalarına 58 kez siber saldırı düzenlediği bildirildi. 

Kuzey Kore'nin dış istihbarat servisi RGB'ye bağlı hackerların düzenlediği saldırılardan yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde edildiği ve Pyongyang yönetiminin bunları nükleer silah geliştirme programında kullandığı ileri sürüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, Kuzey Kore'nin son bilinen nükleer füze testinin 2017'de yapıldığı hatırlatılırken, 2017'den bu yana ülkenin nükleer silah ve fisyon malzemesi geliştirme çalışmalarını hızlandırdığı aktarıldı.

Kuzey Kore, geçen yıl da balistik füze denemelerini sürdürmüş, yörüngeye casus uydu fırlatmış ve taktiksel nükleer denizaltı geliştirmişti. 

BM, 2006'dan beri nükleer silah ve balistik füze denemelerini engellemek için Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor. 

Çin ve Rusya ise Pyongyang yönetiminin nükleer silahları bırakması için öncelikle yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, eylülde görüşmüştü. Toplantıda ekonomik ve askeri işbirliğinin artırılacağı da vurgulanmıştı. 

Öte yandan ABD, Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşında Rusya'ya silah tedarik ettiğini öne sürmüştü. Pyongyang ve Moskova ise iddiaları yalanlamıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU