Dünyanın en yavaş at yarışı ikinci baharını yaşıyor

"İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim biçimi"

Banei Keiba, Japonya'da eski bir geleneğin parçası (AFP)

Dünyanın en yavaş at yarışı Japonya'da tekrar ilgi görmeye başladı. 

Ülkede 100 yılı aşkın bir geleneğin parçası olan Banei Keiba yarışları, Hokkaio adasının kuzeyindeki Obihiro kentinde düzenleniyor. 

Banei Keiba'nın popülaritesi, yürütülen promosyon çalışmalarıyla pandemide birçok kişinin yarışları izlemesi ve internet siteleri üzerinden bahis oynamasıyla tekrar arttı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre yarışların biletlerinden yılda 55,5 milyar Japon Yeni (yaklaşık 11,5 milyar TL) gelir elde ediliyor. Bu rakam, gelirlerin en düşük seviyeye gerilediği 2011'dekine kıyasla 5 kat daha fazla.

Hokkaido'ya özgü bu yarış, adada 1900'lerde ortaya çıktı. Sert iklimiyle bilinen adada yaşayanlar, "banba" adı verilen atları tarla sürmek ve mal taşımak için kullanıyordu. Ada sakinleri, yerel festivallerdeki halat çekme oyunlarında bu atları birbirleriyle yarıştırıyordu.

Banba atları, yarışlarda kullanılan safkan atlardan iki kat daha ağır ve müsabakalarda 1 tona varan demirden kızakları çekiyor. 

Atlar, bu kızakları 200 metrelik piste yerleştirilen rampalardan çekerek parkurda ağır şekilde ilerlerken jokeylerse hızlanmaları için atları kırbaçlıyor. 
 

yarış.jpg
Müsabakalar her hafta düzenleniyor (AFP)


Öte yandan organizasyon, hayvanlara eziyet edildiği gerekçesiyle de tepki topluyor. Ancak banba yetiştiricisi Yoshiyuki Hattori, bu güçlü atların kızaklarına çekemeyeceklerinden fazla yük yerleştirilmediğini savunurken, hayvanlara çok iyi bakıldığını belirtti.

Organizasyona kayıtlı 750 at, 21 jokey, 28 yetiştirici ve onlara yardım eden 150 görevli var. 

Geçen yıl Hokkaido'ya taşındığını ve müsabakaları ilgiliyle takip ettiğini söyleyen 27 yaşındaki Taichi Yamada "Bu, insanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim biçimi. Umarım tarihin bir parçası olarak devam eder" dedi.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU