Kuzey Kore'den kaçanlar anlattı: "1990'lardan çok farklı"

Araştırma kapsamında 6 bin 300 kişiyle görüşüldü

Kuzey Kore'de yaklaşık 26 milyon kişi yaşıyor (Reuters)

Güney Kore yönetimi, Kuzey Kore'deki koşullara ilişkin şu ana kadar yapılmış en kapsamlı araştırmalardan birinden elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı araştırma kapsamında 2013-2022 periyodunda ülkeye sığınan 6 bin 300 Kuzey Kore vatandaşıyla görüşmeler yaptı.

280 sayfalık rapora göre, Kuzey Koreli mültecilerin çoğunluğu ülkelerinde kaldıkları dönemde hiçbir zaman devletten gıda desteği almadıklarını, hayatta kalmak için resmi olmayan yollara başvurduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016-2020 periyodunda Kuzey Kore'den kaçanların yüzde 72'si gıda desteği alamadığını belirtti.

Bu oran 2000 öncesinde iltica edenlerde yüzde 62 olarak ölçülmüştü.

2016-2020'de Güney Kore'ye gelenlerin yaklaşık yarısı, Kuzey Kore'de bulundukları dönemde çalışmaları karşılığında hiçbir zaman maaş ya da yemek almadıklarını ifade etti.

Bu kişilerin yüzde 69'u resmi olmayan piyasadan geçimini sağladığını söylerken, 2000 öncesi dönemde bu oranın yüzde 39 dolaylarında olduğuna dikkat çekildi.

Raporla ilgili açıklama yapan Birleşme Bakanı Kim Yung-ho, "Kuzey Kore'de yaşayanların barınma, sağlık ve eğitim imkanlarının hâlâ gelişmemiş durumda olduğunu söyleyebiliriz. Hayatta kalmak için piyasalaşmanın birçok türü de görülmeye devam ediliyor" dedi.

Araştırmaya katılanların yüzde 37'si elde ettikleri gelirlerin yaklaşık yüzde 30'una yetkililerce el konduğunu söylerken, Kim Jong-un'un göreve geldiği 2011'den sonra bu rakamın yüzde 41'e kadar yükseldiği belirtildi.

Kuzey Kore'de yaşadıkları dönemde yetkililere rüşvet verdiğini söyleyenlerin oranıysa yüzde 54 olarak ölçüldü. Bu oran 2000 öncesi dönemde yüzde 14'tü.

Araştırma ayrıca Kuzey Kore'de dış dünyanın giderek artan kültürel etkisine de ışık tuttu. Ülkeden kaçanların yüzde 83'ü daha önce Çin ve Güney Kore dizileri gibi yabancı içerikleri izlediğini söyledi.

2000 öncesinde Kuzey Kore'yi terk edenler için bu rakam sadece yüzde 8 seviyesindeydi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçen ay partisinden yetkililere yaptığı konuşmada, halka gıda dahil temel yaşam ihtiyaçlarının sunulmasının "ciddi bir siyasi konu" olduğunu vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, KCNA

DAHA FAZLA HABER OKU