Washington Irak ve Suriye'deki saldırılarına devam edecek

Ölenlerin yasını tutan Halk Seferberlik Güçleri, ABD kuvvetlerinin geri çekilmesini talep ediyor

Necef'te ABD saldırılarında ölen Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) mensupları için cenaze töreni düzenlendi / Fotoğraf: AP

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin Suriye, Irak ve Yemen'den sonra Ortadoğu'daki İran yanlısı gruplara da daha fazla saldırı düzenlemeyi planladığını söyledi. Sullivan, NBC'ye verdiği röportajda şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güçlerimiz saldırıya uğradığında ve insanlarımız öldürüldüğünde ABD'nin karşılık vereceğine dair açık bir mesaj vermeye devam etmek için daha fazla saldırı başlatmayı ve ek eylemler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Başkan Joe Biden, ABD kuvvetleri saldırıya uğradığında karşılık vereceğimizi açıklamıştı. Son birkaç ay içinde birkaç kez karşılık verdik. Üç ABD askeri öldürüldüğünde başkan, sert ve ciddi bir tepki verilmesini emretti. Biz de şu anda bunu yapıyoruz.

Sullivan, ABD'nin ‘ne yapıp yapmayacağını’ tartışmanın ‘akılsızca’ olduğunu söyleyerek, İran topraklarına saldırı düzenlenmesi konusunda yorum yapmaktan kaçındı. İran'ın silahlı gruplara destek verme ve bölgeyi istikrarsızlaştırma yönünde politikalarını değiştirdiğine dair bir belirti bulunmadığını ifade etti.

ABD güçleri cuma günü, Ürdün'ün kuzeydoğusundaki bir üste askerlerinin öldürülmesi ve yaralanmasına yönelik misilleme saldırılarının ilk dalgasını gerçekleştirdi. Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve desteklediği gruplarla bağlantılı 85'ten fazla hedefi vurarak yaklaşık 40 kişiyi öldürdü.

Bağdat'ta, Irak'ın batısındaki el-Kaim bölgesine düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden yaklaşık 17 Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) mensubunun cenazesine yüzlerce kişi katıldı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Haşdi Şabi lideri Falih el-Feyyad, IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon çerçevesinde Irak'ta konuşlandırılan yabancı güçlerin geri çekilmesini talep etti.

Buna karşılık Haşdi Şabi liderlerinden Hadi el-Amiri, ABD güçlerini ortadan kaldırma zamanının geldiğini söyledi. Vataniye koalisyonu lideri ve eski Irak Başbakanı İyad Allavi ise Washington'la yapılan stratejik çerçeve anlaşmasının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU