İmamoğlu: Kardeş ülkelerimize yaptığımız işbirliği çağrımızın yanıtsız kalmasından üzgünüm

Türk cumhuriyetleriyle İBB'nin ilişkilerini geliştirmek için yürüttükleri projeye gereken ilgiyi göstermeyen ülkeler olduğunu ifade eden İmamoğlu, "Bu, çok üzücü. Ben o ülkelerin buradaki temsilcilerinin tutumlarını gözden geçirmelerini dilerim" dedi

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ülkelerin belediyeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin demokrasinin evrensel yönetim kategorilerinin kendine daha geniş yer bulması açısından önemli olduğunu söyledi.

6 Şubat depreminin birinci yılı arifesinde İstanbul'da depreme karşı belediyenin aldığı tedbirlere ilişkin yabancı basın mensuplarına açıklamalar yapan Başkan İmamoğlu, Independent Türkçe'nin "Mayıs 2019'ta yaptığınız açıklamada belediye başkanı seçilmeniz durumunda başta Azerbaycan olmak üzere, Türk cumhuriyetleriyle İBB'nin ilişkilerini geliştirmek için gereken adımları atacağını söylemiştiniz. Size herhangi geri dönüş oldu mu?" sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

Projelerimize bile gereken ilgiyi göstermeyen ülkeler oldu. Bu, çok üzücü. Ben bu tutumlarından dolayı o ülkelerin buradaki temsilcilerinin tutumlarını gözden geçirmelerini dilerim. Zira Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıllık devlet geleneğine sahip bir ülkedir, son 100 yılı Türkiye Cumhuriyeti olarak yoluna devam ediyor ve inşallah ilelebet yaşayacaktır.

Türkiye, sadece Türk cumhuriyetleriyle değil, diğer devletlerin tamamıyla da hiçbir parti veya siyasi lider üzerinden ilişki kurmadı, kurmaz da. Bu tür ilişkileri kurma çabasında olan yönetimler hem kendisini aldatır hem de başka ülkelerin süreçlerini sıkıntıya sokarlar. Ben bu tutum ve tavırlarda ülkemizin dış politika düzeninin de sorumlu olduğunu düşünüyorum.


"İstanbul gibi muazzam bir kentin yönetimiyle işbirliğine davet ediyorum"

İmamoğlu ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti devleti çok büyük bir ülke ve güçlü bir devlettir. 86 milyon insanın farklı siyasi görüşleri var. Bugün A partisi var, X kişisi var; yarın B partisi gelir, Y kişisi olur... Ancak bizim ana ilkemiz 'Yurtta barış, dünyada barış' olduğu için, bu doğrultuda çok evrensel değerlerimiz var. Bu prensip çerçevesinde İstanbul gibi muazzam bir kentin yönetimiyle işbirliğine davet ediyorum" çağrısında bulundu.


"Değişim-dönüşüm ağının geliştirilmesinde Balkan şehirleri çok önemli"

Balkanlara gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan İmamoğlu, "Kaldı ki daha 2 gün önce ben Arnavutluk'taydım. Yaklaşık 3 yıl önce kurmuş olduğumuz B 40 Balkan Şehirleri zirve toplantısında Atina belediye başkanı dönem başkanlığını Turan belediye başkanına benim eşlik etmemle devretti. Ben de bu düzenin, bu sistemin kurucu başkanıyım. Önümüzdeki yıl yine bu aylarda Tiran belediye başkanı görevi Saraybosna belediye başkanına devredecek. Sonrakini de belirledik, Saraybosna da Sofya'ya devredecek. Doyalısıyla dünyada değişim-dönüşüm ağının geliştirilmesinde Balkan şehirlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


"Dost ve kardeş ülkelerin şehirleriyle buluşmayı diliyorum"

Balkan ülkelerindeki tüm şehirlerde işbirliğini sürdürdüklerini belirten İmamoğlu, "Aynı şeyi Türk ülkeleri coğrafyası için de düşünmüş ve gereken girişimleri yapmıştım. Ancak hak ettiği seviyeye gelemedi. Hâlbuki İstanbul'un desteği oradaki dinamizmle birleştiğinde muazzam karşılık bulacaktır. Biz de özümüzle, kökümüzle buluşmayı elbette önemsiyoruz. Ama ben bunu geçici bir dönem olarak görüyorum. İnşallah sağlıklı bir zeminde buluşmayı ve o toprakların insanlarıyla, dost ve kardeş ülkelerin şehirleriyle buluşmayı da elbette diliyorum" şeklinde konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU