PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 28 Ocak 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Güney Afrika'dan hukuk zaferi: İsrail yargılanacak

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın Gazze'de soykırım yapıldığına dair açtığı dava başvurusunu kabul etti.

Mahkeme, İsrail'in davanın reddi talebini reddetti. İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verildi. İsrail soykırım suçuyla yargılanacak.

Mahkeme, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'de Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı davada sunduğu iddiaları makul seviyede ispatladığına hükmetti.

Mahkeme, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına karar verdiğini bildirdi.

Mahkeme heyeti, hükmedilen tedbir kararların uygulanmasına ilişkin İsrail'in alacağı önlemler hakkında 1 ay içinde Divan'a bir rapor sunmasını kararlaştırdı.

Güney Afrika, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açmıştı.

İsrail önce davayı tanımadığını söylese de sonrasında mahkemeye katılarak savunma yapmıştı.


ABD'den Fildişi Sahili'ne 45 milyon dolarlık fon

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afrika seyahati sırasında ziyaret ettiği Fildişi Sahili'ne terörle mücadele amacıyla 45 milyon dolarlık fon sağlandığını duyurdu.

Blinken, Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara tarafından kabul edildi. Ortak basın toplantısında konuşan Blinken, Fildişi Sahili'ni Batı Afrika'da terörle mücadelede oynadığı etkin rol nedeniyle kutladı.

Fildişi Sahili'nin hem ABD hem de bölgedeki diğer ülkeler için önemli bir ortak olduğunu söyledi. Blinken, bu kapsamda ABD'nin Fildişi Sahili'ne bölgedeki aşırıcılıkla mücadelede kullanılmak üzere 45 milyon dolar fon sağlayacağını kaydetti.

Blinken, Afrika'nın batısında artan güvenlik sorunlarından Wagner'i sorumlu tutarak, ABD'nin bu konuda iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

Fransa'nın güç kaybetmesi ve bölge ülkelerinde yaşanan darbeler sonrası Rusya'nın güç kazanması ABD tarafında rahatsızlık oluşturmuştu. Blinken, Afrika turu kapsamında Cabo Verdeyi, Fildişi Sahili, Nijerya ve Angola'yı da ziyaret etti.


Mozambik'te kolera vakaları 10 bini aştı

Mozambik Ulusal Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ekim ayında başlayan ve Güney Afrika ülkelerinde baş gösteren kolera salgınının Mozambik'te de artışta olduğunu vurguladı.

Mozambikte kolera vaka sayısının 10 bin 61 olduğunu açıkladı. Kaydedilen vakaların 25'i öldü ve 7 bin 321'i hastaneye kaldırıldı.

Komşu ülke Zimbabwe de ise son iki hafta içinde sıfır kolera ölümü kaydedildi. Mozambikte ise son 10 günde 800 yeni vaka tespit edildi.

Mozambik'te 8-12 Ocak'ta 4 ilde bir yaşın üzerinde toplam 2 milyon 268 bin kişiye koleraya karşı aşı yapılmıştı. 7 binden fazla personel bu süreçte aktif çalıştı ve aşılamanın maliyeti 1,3 milyon doları aştı.


Kamerun dünyanın ilk sıtma aşısı kampanyasını başlattı

Dünyanın sıtmaya karşı ilk rutin aşı programı Kamerun'da başlatıldı. Toplam 4 doz şeklinde uygulanan aşı 6 aydan küçük bebeklere ücretsiz olarak sunulacak.

Kamerun'da sembolik bir törenle başlatılan aşı seferberliğinin dünyadaki ilk örneği uygulanmış olacak.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sıtma raporuna göre, dünyada görülen sıtma vakalarının ve ölümlerinin yüzde 95'i Sahraaltı Afrika'da görülüyor.

DSÖ'ye göre Afrika'da her yıl 600 bin kişi sıtmadan ölüyor. Bu ölümlerin yüzde 80'i beş yaşın altındaki çocuklarda görülüyor.

Yapılan araştırmalara göre aşının başarı oranı yüzde 36 olarak biliniyor.


Sudan'daki çatışmalarda ölenlerin sayısı 13 bini geçti

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi (OCHA) yaptığı açıklamada, geçen yıldan bu yana Sudan'da devam eden çatışmalarda 13 binden fazla kişinin öldüğünü ve 26 bin kişinin yaralandığını söyledi.

Geçen sene 15 Nisan'da başlayan iç savaş sonucu 7,6 milyon Sudanlı yerinden edildi. Temiz suya ve temel gıdaya ulaşımın güçleştiği çatışmaların gölgesinde 10 bine yakın kolera vakası tespit edildi.

Sudan'da ordusu ile paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan çatışmalar kısa süre içerisinde ülkenin çeşitli bölgelerine yayıldı.

Bir yıla yaklaşan iç savaşın ülke üzerinde ciddi seviyede yıkıcı etkisi oldu. Suudi ve ABD'li arabulucular tarafından aracılık edilen birkaç ateşkes girişimi olsa da Sudan'da devam eden şiddeti sona erdirmeyi başaramadı.

 

 

Geçten hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU