ABD, 15 yılın ardından Birleşik Krallık'a nükleer silah konuşlandırıyor

Washington yönetiminin yeni Ukrayna planı da ortaya çıktı

ABD'nin Britanya'ya tekrar nükleer silah konuşlandırmayı planladığına dair haberler üzerine geçen yıl Lakenheath önünde protesto düzenlenmişti (Nükleer Silahsızlanma Kampanyası)

ABD'nin Rusya tehdidine karşı 15 yıl aradan sonra Birleşik Krallık'a (BK) nükleer silah konuşlandıracağı bildirildi. 

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın incelediği Pentagon belgelerine göre, nükleer başlıkların Suffolk bölgesinde yer alan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Lakenheath askeri üssüne inşa edilecek yeni tesise yerleştirilmesi planlanıyor.

Haberde, ABD'nin söz konusu tesise II. Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan atom bombasının üç katı gücünde nükleer savaş başlıkları yerleştirmeyi hedeflediği aktarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington, Soğuk Savaş sonrası dönemde Moskova'dan gelecek tehditlerin sonlandığına karar vererek Haziran 2008'de BK'deki nükleer silahlarını çekmişti. Lakenheath askeri üssü, ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. 

Belgelere göre Lakenheath'e B61-12 tipi nükleer bombalar yerleştirilmesi planlanıyor. Söz konusu tesisin inşasının haziranda başlayacağı belirtiliyor. Tanesi 50 kilotona kadar enerji üretebilen B61-12 bombaları, 1945'te ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasından üç kat daha kuvvetli. Nükleer bombalar, üsteki F-35 savaş jetleriyle taşınabilir.

Pentagon'un ağustosta basına sızdırılan bütçe belgelerinde, Lakenheath'de yeni tesis kurulmasına ilişkin planlar yer almıştı. "Güvenli tesis" diye nitelenen yeni binanın inşası için 50 milyon dolar ayrıldığı bildirilmişti. Daha sonra üste yeni hidrolik rampalar ve güvenlik sistemleri kurulacağı ifade edilmişti. 

Rusya, tesislerde nükleer silah konuşlandırılması durumunda bunun tansiyonu artıracağı uyarısında bulunmuş ve gerekli karşı önlemlerin alınacağını duyurmuştu.

Pentagon sözcüsü, Telegraph'a açıklamasında politikaları gereği nükleer silahlarla ilişkili iddiaları ne doğrulayabileceğini ne de reddedebileceğini söyledi. 

ABD'den yeni Ukrayna planı

Öte yandan kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, ülkenin tanınmış gazetelerinden Washington Post'a, Joe Biden hükümetinin Ukrayna'yı desteklemek için uzun vadeli bir plan üzerinde çalıştığını fakat Kiev'in kaybettiği toprakların 2024'te geri alınmasının hedefler içinde olmadığını belirtti.

Yetkililer, yeni planda Rusya'nın saldırılarını savuşturması için Ukrayna'nın ordusunun güçlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Buna ek olarak Ukrayna ekonomisinin savaşın olumsuz etkilerine karşı dayanıklı hale getirilmesi de planlanıyor. 

Kaynaklar, Washington yönetiminin Ukrayna'nın haziranda başlattığı karşı saldırıda beklenen başarıya ulaşamamasından ders çıkardığını da sözlerine ekledi.
 


"Ateşkes istiyoruz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşta, cephede çarpışan askerlerin eşleri ve anneleri de artık çatışmaların sonlanmasını istiyor. 

Telegram'da açtıkları Put Domoi (Eve Dönüş) adlı hesap üzerinden savaşın bitmesi çağrısında bulunan kadınlar, artık yakınlarının cepheden dönmesini talep ediyor. 30 bin takipçiye sahip kanalın yöneticilerinden olan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir kişi, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e "Hissettiğim dehşeti başka hiçbir kadının yaşamasını istemem" dedi. 

Eşinin, kardeşinin ve bazı arkadaşlarının cephede savaştığını belirten kadın, "Ateşkes istiyoruz ama bunu başarmak için ne kadar güçlüyüz emin değilim" dedi. 


Independent Türkçe, Telegraph, RT, Washington Post, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU