ABD'den Britanya'ya alışılmadık mesaj: "Ordunun gücü gözden geçirilmeli"

ABD Donanma Bakanı savunma yatırımlarının ağır maliyetleri olduğunu kabul etti ancak "günümüzde var olan tehditler" göz önüne alındığında özellikle Kraliyet Donanması'nın bütçesinin artırılmasını önerdi

HMS Argyll, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'nın asker alım ve idame sorunları nedeniyle kullanımdan kaldıracağı ve toplam sayısını 9'a düşüreceği iki fırkateynden biri (Reuters)

ABD yönetiminin üst düzey bir üyesi, farklı cephelerdeki çatışmalarla dünyanın giderek daha tehlikeli bir hal alması nedeniyle Britanya'nın silahlı kuvvetlerinin büyüklüğünü ve menzilini gözden geçirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Donanma Bakanı, Londra'ya yaptığı bir ziyaret sırasında Kraliyet Donanması için daha fazla yatırım yapılmasının düşünülmesi gerektiğini ve ordunun güçlendirilmesinin de gerekli olabileceğini söyledi.

Carlos Del Toro'nun Birleşik Krallık'ın savunma kabiliyetlerine ilişkin değerlendirmesi, Britanya Ordusu'nun başındaki General Sör Patrick Sanders'ın kuvvetlerinin büyük bir savaş için çok küçük olduğunu ve bir yurttaş ordusuna ihtiyaç duyulduğunu söylemesinin ardından geldi.

RUSI'de (Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü) bir konuşma yapan ABD Donanması'ndan emekli Del Toro, bu ülkenin ordusuna duyduğu "muazzam saygıdan" ve Kraliyet Donanması'nın Kızıldeniz'de Husilere karşı yürütülen operasyonlarda ABD'yle birlikte yaptığı "gerçekten harika" işten söz etti.

Diğer yandan şu yorumu da yaptı:

Bugün var olan tehditler göz önüne alındığında Birleşik Krallık'ın günümüzdeki durumunu yeniden değerlendirmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Her ne kadar Britanya'nın politikalarını seçmenin tamamen Britanya hükümetine bağlı olduğunu söylese de sözlerine şöyle devam etti:

Açıkçası, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik yakın gelecekteki ekonomik tehditler göz önüne alındığında, Donanmalarına yapılan yatırımların önemli olduğunu iddia ediyorum

Amerikan ve NATO komutanları savunma bütçesinde art arda yapılan kesintilerin Birleşik Krallık'ın askeri etkinliğine zarar verdiği konusunda uyarıda bulundu. Ancak ülkenin baş müttefiki olan ABD yönetiminin üst düzey bir üyesinin bu endişeleri kamuoyu önünde dile getirmesi alışılmadık bir durum.

Savunma Bakanlığı, asker alma ve idame sorunları nedeniyle HMS Westminster ve HMS Argyll adlı iki fırkateyni kullanımdan kaldırıp toplam sayısını 9'a indiriyorken, Hükümet de Britanya'nın dünya genelindeki donanma varlığını artırma sözü verdi.

Düzenli ordunun mevcudu 73 bin 520'ye düşürüldü. Londra'da düzenlenen bir zırhlı araçlar konferansında konuşan General Sanders, Rusya'yla bir savaş çıkması halinde tüm yedekler de dahil kuvvetlerinin ülkeyi savunmaya yetmeyeceğini ve ulusal seferberlik planlarının elzem olduğunu belirtti.

Del Toro savunma maliyetinin yüksek olduğunu kabul etti. Ancak ABD yönetiminin bu alana aktardığı paraya işaret ederek, Batı demokrasilerinin, otokratik devletlerden ağır silahlı düşman milislere kadar çeşitli hasımlarla karşı karşıya kalması nedeniyle bunun "kesinlikle gerekli" olduğunu vurguladı.

Yemen'de Husiler tarafından gerçekleştirilen saldırıların "küresel ekonomi çapında yankı uyandırması" ve "hayatımızın her alanını" etkilemesi nedeniyle Kızıldeniz görevinin üstlenilmesi gerektiğini vurguladı.

Husi füzelerinin ve drone'ların geçişini engelleyerek denizcilerin hayatlarının kurtarıldığını söyledi. Del Toro, "Bedeli büyük olsa bile bunu yapmaya devam etmeliyiz" dedi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU