Japon ordusu saç kurallarını gevşetiyor

Bu hamle, rekabetin olduğu ve doğum oranının düştüğü bir ortamda daha fazla başvuru çekmeyi amaçlıyor

Japon Öz Savunma Kuvvetleri [SDF] askerleri 19 Eylül 2022'de, Japonya'nın Miyazaki prefektörlüğüne bağlı Mimata kasabasında Nanmadol Tayfunu'nun yol açtığı heyelan bölgesinde arama kurtarma operasyonu yürütüyor (Reuters)

Japonya doğum oranlarının düştüğü bir ortamda savunma alanındaki başvuruları artırma amacıyla bu yıl alınacak personel için saç modeli kurallarını gevşetmeyi planlıyor.

Yeni plana göre kadınların artık kısa saçlı olması gerekmeyecek ve toplandığı ve kaskla şapkaları engellemediği sürece uzun saçlı olabilecekler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mainichi'ye göre erkeklerin de artık asker tıraşı yaptırması gerekmeyecek ve sportif saç modelleri standart olacak.

Japonya Savunma Bakanlığı, 2024'te yeni kara, deniz ve hava öz savunma kuvvetleri (SDF) yetkilileri için katı saç modeli düzenlemelerini gevşetmeyi planlıyor.

Geçen yıl haziranda bakanlık yetkililerinden oluşan bir uzman paneli askere alma stratejilerini tartışmış ve ülkenin askerlerinin fiziksel görünümüne ilişkin "mantıksız kurallarda" gerekli değişiklikleri planlayacaklarını açıklamıştı.

Bu hamle, rekabetin olduğu ve doğum oranının düştüğü bir ortamda daha fazla başvuru çekmeyi amaçlıyor.
 


Bu adım, Japonya Savunma Kuvvetleri'nin askere alımları artırma amacıyla dövme yasağını yeniden gözden geçirmesinden 6 ay sonra atıldı.

Farklı saç renklerinin kabul edilmesine ilişkin tartışmalarınsa devam ettiği, bakanlık içinde farklı görüşler olduğu ve yetkililerin beyazlamış saçların boyanmasının ötesinde herhangi bir şeye izin verme üzerinde henüz anlaşamağı bildirildi.

Geçen yıl yetkililer, ülkenin ordusu olan SDF'nin asker kapasitesinin yüzde 10 altında faaliyet gösterdiğini ve geçen nisanda askere alma hedefine ulaşamadığını aktarmıştı.

Milletvekili Masahisa Sato o dönem yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Başvuranların sırf dövmeleri olduğu için reddedilmesi, insan kaynakları temelinin geliştirilmesi açısından sorun teşkil ediyor.

Dövmeler, yakuza suç çeteleriyle ilişkileri nedeniyle Japonya'da geleneksel olarak tabu olan bir mesele. Öte yandan yetkililer, modern Japon gençliğinin yakuza üyeliğinden ziyade moda olduğundan dövme yaptırdığına değiniyor.

Dövme yasağının askere alınmayı zorlaştırdığını savunuyorlar.

Japonya Sağlık Bakanlığı geçen yıl haziranda, 2022'de doğum oranının 7. yıl üst üste azalarak kadın başına 1,26'yla rekor seviyeye gerilediğini açıklamıştı. Hükümet o zamandan sonra nüfusun hızla azalması ve yaşlanmasıyla başa çıkma umuduyla, çocuk yetiştiren ailelere yönelik mali yardımların artırılması da dahil çeşitli önlemler alıyor.

Bu durum, askeri pozisyonlarda görev alacak gençlerin azalmasına da yol açıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/japan

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU