Londra: Gazze'de Hamas iktidarda olduğu sürece kalıcı ateşkes yok

Birleşik Krallık: Netanyahu'nun tutumu hayal kırıklığı yaratıyor

Gazze üzerindeki İsrail bombalamaları devam ediyor / Fotoğraf: Reuters

Cameron'un açıklaması, ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya'nın Filistin hareketine uyguladığı ve "Hamas'ın mali ağlarını çökertmeyi" amaçladığını söylediği yeni yaptırımlara tepki olarak geldi. Bugün, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), “7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıdan bu yana Hamas'a beşinci tur yaptırımların uygulandığını” duyurdu. Ofisten yapılan açıklamada, “Birleşik Krallık ve Avustralya'nın benzer önlemleriyle birlikte uygulanan bugünkü yaptırımlar, Hamas’ın Gazze’deki finans ağlarını hedef alıyor ve İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nden, Gazze’deki Hamas ve İslami Cihad hareketlerine kripto para transferleri de dahil olmak üzere fon transferlerinde kilit rol oynayan kişileri kapsıyor” diye belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlgili bağlamda, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın ofisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecekte egemen bir Filistin devleti kurmayı reddetmesini "hayal kırıklığı yaratan" bir tepki olarak tanımladı ve “Birleşik Krallık’ın İsrail-Filistin anlaşmazlığına son verecek iki devletli çözüme verdiği desteği” yeniden teyit etti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'den aktardığı habere göre Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gelecekte bağımsız bir Filistin devletinin kurulması konusunda anlaşmazlık çıktı. Netanyahu bu hafta başında "Ürdün Nehri'nin batısındaki tüm topraklar üzerinde İsrail'in tam güvenlik kontrolünden" vazgeçmeyeceğini söylemişti.

Netanyahu’nun açıklamalarına ilişkin bir soruya yanıt veren Sunak'ın sözcüsü gazetecilere "Bunu İsrail başbakanından duymak hayal kırıklığı yaratıyor" açıklamasında bulundu.

Sözcü ayrıca “Birleşik Krallık'ın tutumu değişmedi. Güvenli ve emniyetli bir şekilde İsrail ile yan yana yaşayan, yaşayabilir ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasına dayanan iki devletli çözüm, kalıcı barışa ulaşmanın en iyi yoludur” dedi.

Uluslararası çabalar uzun süredir çatışmayı sona erdirmek için iki devletli çözüme odaklanmıştı ancak barış süreci yıllardır durmuş durumda.

Londra, Filistin hareketinin 7 Ekim'de İsrail kasabalarına başlattığı kanlı saldırının ardından İsrail'in Hamas’a karşılık verme hakkını destekledi.

Birleşik Krallık hükümeti ayrıca İsrail'e insani hukuka saygı duyması ve kuşatma altındaki Şerid’e daha fazla yardımın girebilmesi için Gazze Şeridi'ndeki çatışmaları durdurması çağrısında bulunuyor.

Hükümet, sivil kayıplarını sınırlamak amacıyla Hamas tarafından esir alınanların serbest bırakılmasına dayalı "kalıcı ateşkes" istediğini söylüyor.

Londra sözcüsü “İşgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail'de toparlanma ve kalıcı güvenliğin sağlanması için uzun bir yol olduğu açıktır. Ancak iki devletli çözüme uzun süredir devam eden desteğimizi gerektiği sürece sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU