Ukrayna, asker kaçaklarının peşinde: Hesaplarını dondurma ve haciz gündemde

Kiev yönetimi, son dönemde seferberlik yasalarını sıkılaştırdı

Kiev yönetimi, ülkenin farklı noktalarındaki reklam panolarında askerlik afişleri yayımlıyor (Reuters)

Ukrayna'nın asker kaçaklarının banka hesaplarını dondurabileceği bildirildi.

Muhalefetteki Ses Partisi'nden (Holos) parlamenter Andrey Osadçiyuk, perşembe günü yaptığı açıklamada, asker kaçaklarının ödemesi gereken para cezalarıyla ilişkili olarak banka hesaplarının dondurulmasına yönelik adım atılabileceğini söyledi.

Aynı gün parlamentoda yapılan oylamada, asker kaçaklarının ödemesi gereken para cezası 17 bin Ukrayna Grivnası'ndan 20 bine (yaklaşık 13 bin 900 TL'den 16 bin 350 TL'ye) çıkarılmıştı. 

Osadçiyuk, bunun başkent Kiev ve diğer büyük şehirlerde yaşayanlar için halihazırda yüksek bir miktar olduğunu, dolayısıyla kasaba ve köydekilerin cezaları hiç ödeyemeyebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamenter, ödeme yapmayanlara yönelik bir prosedürü devreye sokacaklarını, bu kapsamda söz konusu kişilerin banka hesaplarının bloke edileceğini ve mülklerine haciz getirilebileceğini belirtti. 

Osadçiyuk, asker kaçaklarının banka hesaplarına erişiminin kısıtlanmasına yönelik bu uygulamanın, geçen yıl parlamentoya sunulan seferberlik yasasına dahil edildiğini hatırlattı. Ancak parlamento, uygulamayı Anayasa'ya aykırı bularak kabul etmemişti. 

Tasarıdan çıkarılan prosedürün, asker kaçaklarının hesaplarının yasal yollardan bloke edilmesini sağlayacak şekilde devreye sokulmasının planlandığı belirtildi. Osadçiyuk, bunun 10 Nisan'da parlamentoda kabul edilen sıkılaştırılmış seferberlik yasasına bağlı olarak geliştirileceğini söyledi.

Söz konusu yasa 351 milletvekilinden 283'ünün oyuyla kabul edilmişti. Yasa kapsamında 18 ila 60 yaşındaki Ukraynalı erkeklerin her zaman yanlarında bir askerlik kayıt belgesi taşımaları zorunlu hale getirilmişti. Yurtdışında yaşayan ve bu belgeye sahip olmayan kişilerin yeni pasaport alamayacağı bildirilmişti. 

Bu yaş aralığında askerlik hizmetinden sorumlu kişiler, sadece askerlik sicil bilgilerini güncellemeleri halinde Ukrayna'nın yabancı diplomatik kurumlarında konsolosluk hizmeti alabilecek. Yasa 18 Mayıs'ta yürürlüğe girecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, parlamentonun kabul ettiği seferberlik yaşının 27'den 25'e düşürülmesiyle ilgili yasayı da 2 Nisan'da onaylamıştı.


Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU