Suudi Arabistan, İsrail’in saldırılarını reddettiğini ve ateşkesin gerekliliğini bir kez daha yineledi

Hireyci, Suudi Arabistan’ın İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını reddettiğini dile getirdi

Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşı kararlı duruşunun altını çizdi. 

Derhal ateşkes sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve Gazze halkının zorla yerinden edilmesinin önlenmesinin gerekli olduğunu da vurguladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hireyci, Kral Selman bin Abdulaziz adına katıldığı, Uganda’nın başkenti Kampala'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Başkanları 19. Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.

Hireyci, Suudi liderlerinin selamlarını zirveye katılan ülkelerin liderlerine, başkanlarına ve temsilcilerine ileterek başladığı konuşmasında dünyanın, ülkelerin egemenliğini ve istikrarını etkileyen çatışmaların gözle görülür bir şekilde arttığına tanık olduğunu ve ülkelerin barışı sağlamak için çabalaması gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan’ın İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını reddettiğini dile getiren Hireyci, bölgede ateşkesin derhal uygulanması, yardım girişinin sağlanması ve Gazze sakinlerinin zorla yerinden edilmesinin önlenmesi gerektiğini de ekledi.

Hireyci, ilgili uluslararası kararlar ve Arap Barış Girişimi uyarınca, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar, Filistin sorununun önemli toplantıların gündeminde yer almaya devam edeceğini vurguladı.

Ayrıca, 2030 Vizyonu hedefleriyle uyumlu olarak karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan Yeşil Suudi Arabistan ve Yeşil Orta Doğu girişimleri gibi ciddi ulusal ve uluslararası girişimlerle ülkesinin attığı adımlara işaret ederek, dünya çapında artan aşırı iklim koşullarına değindi.

Dünya çapında öne çıkan siyasi ve ekonomik sorunlara etkili çözümlerin bulunmasının yanı sıra uluslararası barış ve güvenliği artıracak şekilde çok taraflı işbirliklerinin tartışıldığı zirveye Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Abdulaziz el-Vasıl, Suudi Arabistan’ın Kampala Büyükelçisi Camal el-Madani gibi isimler de katıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU