İsrail, Güney Lübnan’ın derinliklerinde Hizbullah’ın önde gelen isimlerinden birine suikast düzenledi

Suikaste uğrayan Hizbullah üyesi, Hamas ile koordinasyondan sorumluydu… Operasyonda iki Filistinlinin öldüğü bildiriliyor

Fotoğraf: AP

İsrail, Lübnan’ın Sur kentinin doğusundaki El-Bazuriye beldesinde bir insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenledi. Saldırı dört kişinin ölümüyle sonuçlandı. Ölenlerden birinin ülkenin güneyindeki Hamas üyeleriyle saha koordinasyonunu sağlayan bir Hizbullah savaşçısı olduğu tespit edilirken, diğer üçünün kimliği bilinmiyor.

İsrail İHA’sı, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın memleketi El-Bazuriye bölgesinde iki kişinin bulunduğu sivil bir aracı hedef alarak içindekilerin ölümüne yol açtı. Sur kentinin yaklaşık 5 kilometre doğusunda ve sınıra yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta gerçekleştirilen hava sahasında hedef alınan kişilerin kimlikleriyle ilgili belirsizlik ve sessizliğin ardından Lübnan resmi haber ajansı NNA, arabayı hedef alan İsrail saldırısında ölenlerin sayısının dörde yükseldiğini bildirdi.

İsrail’in İHA saldırısıyla El-Bazuriye beldesi yolundaki bir arabayı hedef aldığını belirten NNA, iki cesedin arabanın içinden, diğer ikisinin ise yolun bitişiğindeki bahçenin kenarından çıkarıldığını kaydetti. Vücutlarının yanması nedeniyle ölenlerin kimliğinin henüz tespit edilemediği belirtildi.

Saha kaynakları Şarku’l Avsat’a, İsrail İHA’sının ikisi arabayı hedef alan üç füze ateşlediğini ve saldırı sonucu yoldan geçen sivillerin de hafif yaralandığını söyledi.

Güneydeki güvenlik kaynakları ise Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Hizbullah üyesinin ülkenin güneyinde Hizbullah ile Hamas liderleri arasındaki koordinasyondan sorumlu olduğunu söyledi. Kaynaklar, füze ile hedef alınan araçta Hizbullah üyesi ile bir kişinin olduğunu ve İHA’dan fırlatılan diğer iki füzenin yakındaki bir bahçede Filistinli olduğu düşünülen iki kişiyi öldürdüğünü vurguladı.

Dün akşam Hizbullah, “Güney Lübnan’ın El-Bazuriye beldesinden Mücahid Ali Muhammed Hadrac’ın (Abbas) Kudüs yolunda şehitlik mertebesine yükseldiğini” duyurdu. Hizbullah taraftarları, Hadrac’ın geçen aralık ayında Beyrut’taki Saint Joseph Üniversitesi’nden doktora derecesi aldığını söyledi.

Reuters, üç Lübnanlı güvenlik kaynağının saldırıda Hamas’a mensup iki önde gelen ismin öldürüldüğünü söylediğini aktardı. Yerel haber grupları ise Et-Tayyibe beldesinden Muhammed Bakır Diyab’ın öldürüldüğünü bildirdi, ancak aynı hava saldırısında mı yoksa başka bir yerde mi hedef alındığını belirtmedi.

İsrail İHA’larının sınıra nispeten uzak olan güneydeki kıyı bölgesinin semalarını terk etmediği bir zamanda İsrail ordusu, bu saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. İsrail İHA’larının Sur kentine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Ez-Zehrani bölgesinde alçak irtifada uçtuğu görüldü.

Bununla birlikte İsrail ordusu, sınır bölgesine saldırılardan bahsederek, savaş uçaklarının Lübnan’ın güneyindeki El-Adise (sınır) bölgesindeki altyapıyı, bir gözetleme noktasını ve Hizbullah’a ait bir füze fırlatma rampasını bombaladığını duyurdu. Yukarı Celile’de “yanlış bir tespit” sonucu önleyici bir füzenin fırlatılmasının ardından sirenlerin çaldığını bildirdi. Lübnan topraklarından atılan iki füzeyi tespit ettiklerini belirten İsrail ordusu, fırlatma noktalarını bombalayarak karşılık verklerini açıkladı.

Lübnan medyası, İsrail savaş uçaklarının iki hava saldırısı düzenlediğini bildirirken, Hizbullah ise Honin Kalesi yakınlarında İsrail askerlerinin toplanma yerini füzelerle hedef aldığını duyurdu. Ayrıca Ed-Dahira bölgesi yakınındaki başka bir toplanma yerinin ve Zarit Kışlası yakınındaki bir yerin daha orantılı silahlarla hedef alındığı belirtildi.

Cuma gecesinden cumartesi sabahına kadar yoğun bir şekilde Litani Nehri boyunca batı ve orta kesimlerdeki köyler üzerinde uçuşlar gerçekleştiren İHA’lar, Sur bölgesinin eteklerine ve sahil kıyısına kadar geldi. İHA’lar dün gece boyunca Sur’a bağlı köylere, sahil kıyısına ve Lübnan-İsrail sınırını temsil eden Mavi Hat üzerine flaş bombaları yağdırdı.

Buna karşın Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, “Gazze’ye destek için” savaşmaya devam etme sözü verdi. Nasrallah, 12.’si düzenlenen Direnişin Sembolü Gazze Uluslararası Forumu’na gönderdiği ve Hizbullah’ın Tahran temsilcisi tarafından okunan mektubunda şu ifadeleri kullandı:

İsrail, Filistin’i diplomasiyle değil, silah ve güçle işgal etti. Beyrut 1982’de diplomasiyle değil, silah ve güçle işgal edildi. Bugün ümmet diplomasiyle değil, silah ve güçle tehdit ediliyor. İsrail, 1982’de Lübnan’dan diplomasi yoluyla değil, direnişle kovuldu. Bu yüzden Gazze ve Filistin’den de diplomasiyle değil, direnişle kovulacak (...) Ümmet olarak direnmekten başka seçeneğimiz yok. Direnişten başka çaremiz yok. Direnişten başka güvenebileceğimiz bir şey yok.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU