30 milyon takipçili fenomenin paylaşımı İtalya'da sosyal medya kurallarını değiştirdi

Fenomenler artık daha sıkı kurallarla denetlenecek

İtalyan fenomenle ilgili "Chiara Ferragni - Unposted" isimli bir belgesel de hazırlanmıştı (Reuters)

İtalya'da hükümet sosyal medya fenomenlerine daha katı düzenlemeler getiren bir düzenlemenin hazırlığını yapıyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, sosyal medyada içerik üreten kişiler geleneksel medya kuruluşlarıyla aynı kurallara uymak zorunda olacak.

Sosyal medya fenomenlerinin yayınları İtalya İletişim Başkanlığı (AGCOM) tarafından denetlenecek. Yeni düzenleme ilk olarak bir milyondan fazla takipçisi bulunan hesaplar için uygulamaya konulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AGCOM Başkanı Gicaomo Lasorella, konuyla ilgili La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, "Fenomenlerin vahşi batısı sonra erdi. Büyük olanlarla başlayacağız ama diğer fenomenler de uyum sağlamak zorunda" diye konuştu.

Yeni düzenlemeyle birlikte markalarla yaptıkları işbirliğini açık şekilde belirtmeyen ve ticari çıkarlarını saklayan sosyal medya fenomenleri 250 bin euroya kadar cezaya çarptırılacak.

AGCOM'dan yapılan açıklama tedbirlerin reklam iletişim için önemli olduğu ve basit hakların, çocukların ve spor değerlerinin korunmasını hedeflediği ifade edildi.

Yeni düzenleme kapsamında, paylaştıkları içerikte ürün yerleştirme yöntemin başvuran fenomenlerin bunun bir reklam paylaşımı olduğuna dair uyarıda bulunması da zorunlu hale getirilecek.

AGCOM'un yeni düzenlemesi İtalyan sosyal medya fenomeni Chiara Ferragni'nin skandal paylaşımlarının ardından geldi.

Yaklaşık 30 milyon takipçisi olan Ferragni, aralıkta yaptığı paylaşımda pembe Noel pastalarının satışında gelecek paranın bir kısmının Torino'daki çocuk hastanesine gideceğini söylemişti.

Ancak daha sonra yapılan incelemede, pastayı üreten firmanın hastaneye aylar önce ödeme yaptığı anlaşıldı. 

Ferragni "iyi niyetli bir hata" yaptığını söylese de, İtalyan polisi geçen hafta ünlü fenomen hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Rekabet kurumu da Ferragni'ye 1,1 milyon euro ceza kesti.

Avrupa'da geçen yıl birçok ülke sosyal medya fenomenleri için daha katı düzenlemeler getirdi.

Haziranda konuyla ilgili bir yasa çıkaran Fransa, sosyal medya fenomeni kavramını hukuki olarak tanımlayan ilk ülke olmuştu.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU