Uzmanlar, ünlü "sevgi dili" teorisini tartıştı: Ne kadar gerçekçi?

Sevgi dili kavramını ortaya atan Amerikalı yazar Gary Chapman'ın kitabı 20 milyona yakın satmıştı

Uzmanlara göre Chapman'ın "sevgi dili" teorisindeki davranışlar, tüm ilişki dinamiklerini kapsamıyor (Unsplash)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan uzmanlar, Gary Chapman'ın 5 Sevgi Dili (The Five Love Language) kitabındaki temel savları inceledi. 

Amerikalı yazar Chapman'ın 1992'de kaleme aldığı kitapta, "sevgi dilinin" kurallarını öğrenmenin daha sağlıklı ve sağlam ilişkiler kurmayı mümkün kıldığı savunuluyor. 

Bazı çift terapistlerinin seanslarda kullandığı bazı psikologlarınsa eleştirdiği kitapta Chapman "olumlu sözler", "kaliteli zaman", "hediye almak", "iş bölümü" ve "fiziksel dokunuş" kavramlarıyla sevgi dilinin 5 temel özelliğini formüle ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50 dilde yayımlanan ve 20 milyon kopyaya yakın satan kitapta, sevgi dili uyuşan kişilerin mutlu ilişkiler kurabileceği savunuluyor.

Ancak 12 Ocak'ta yayımlanan bir çalışmada "sevgi dili" kavramının kendisi sorgulanırken, temel argümanların ampirik bulgularla desteklenmediğine dikkat çekildi.

Araştırmanın eş başyazarlarından Toronto Üniversitesi'nde görev yapan Emily Impett, kişilerin kendilerine ait bir sevgi dili olmadığını, bunun her ilişkide farklı dinamiklerle belirlendiğini söyledi. 

İlişkilerde karşılıklı sevginin 5 formüle indirgenemeyeceğini belirten akademisyen, bu kavramın kapsayıcı olmadığına işaret etti.

Araştırmada, partnerlerin birbirlerini sosyal çevrelerine dahil etmesinin ve çatışmalarda ortak çözüm stratejileri oluşturulmasını da ilişkileri güçlendiren unsurlar olduğu belirtildi. 

Indiana Üniversitesi'nden Helen Fisher da sevgiyi ifade etmenin birçok farklı yolu olduğunu vurgulayarak "Kayınvalidenize iyi davranmak, operaya zamanında gitmek, ortak ilgi alanları yaratmak, birlikte yeni şeyler öğrenmek, yeni aktiviteler yapmak; bunlar sizi sadece birlikte vakit harcamanın ötesine geçirir" diye konuştu. 

86 yaşındaki yazarsa kitabında ortaya attığı fikirlerin akademisyenler tarafından "çok dar bir çerçevede yorumlandığını" savundu. 

Chapman, formüle ettiği 5 sevgi dilin insan doğasının temelinde yer aldığını öne sürerken, bunlardan başka ifade biçimleri olduğunu da kabul ederek "Hiçbir zaman dogmatik biçimde sadece 5 dil olduğunu söylemedim. Açık fikirliyim" dedi.


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU