Lübnan, kenevir ekimine ilişkin kararname çıkarmadığı için yılda 5 milyon dolar kaybediyor

Tarım Bakanı, kenevir ekimini "milli ekonomi için kurtarıcı" olarak nitelendirdi

Lübnan Batı Bekaa Vadisi'nde bir kenevir tarlasında çalışan çiftçi / Fotoğraf: Reuters

Hint keneviri meselesi Lübnan'da yeniden önem kazanarak cuma günkü hükümet toplantısında ele alındı. Tarım Bakanı Abbas El-Hac Hasan, Meclis tarafından onaylanan yasayla ilgili kararnamelerin çıkarılmasını talep etti. Kararnamelerin olmaması, çiftçilerin bu üründen faydalanamamasına neden oluyor.

Lübnan Meclisi tarafından 2020 yılında tıbbi ve endüstriyel amaçlar için keneviri yasallaştırılmıştı ve bu kararla ekonomiyi canlandırmayı hedefliyordu. Kenevir, Bekaa Vadisi'ndeki çiftçiler tarafından uzun zamandır yüksek geliri nedeniyle "yeşil altın" olarak adlandırılıyor. 2018'de McKinsey şirketi tarafından yapılan bir çalışma, Lübnan'ın genel olarak esrar yetiştiriciliğini yasallaştırarak yılda 1 milyar dolar kazanabileceğini öngörmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı sonrasında konuşan Tarım Bakanı Abbas El-Hac Hasan, hint keneviri kanununun uygulanmasında yaşanan gecikmenin, siyasi nedenlere dayandığını ifade etti ve Lübnan'ın yaklaşık 5 milyar dolar kaybettiğini söyledi. Bakan, "Üç yıldan fazla endüstriyel hint keneviri için uygulama kararnamelerinin çıkarılması için çağrıda bulunuyoruz. Bu, tarım sektörü aracılığıyla ulusal ekonomi için bir can simidi. McKinsey raporu bu dosyaya odaklanmıştı ve biz yılda yaklaşık 1 milyar dolar kaybediyoruz, çünkü henüz düzenleyici kurum oluşturamadık" ifadelerini kullandı.

El-Hac Hasan, bu konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünde daha fazla inceleme yapılması talebiyle ertelendiğini belirtti ve "Bakanlara, bu konunun yeterince incelendiğini ve eğer politik bir engelle karşılaşıyorsak, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledim." dedi. Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere sorun, düzenleyici kurum kurulmasında yaşanan siyasi paylaşım problemlerine işaret ediyor. Bakan konuşmasına şöyle devam etti:

Ülkeyi idare etmek istiyoruz, fakat herkesin kendi mevzisinde oturması, ulusal ekonominin çöküşü anlamına gelir. Bu kurulun gelecek oturum ya da oturumlarda, diğer kurullar gibi onaylanmasını umut ediyorum. Lübnanlıların, çözüm yolu olarak diyalog dışında bir seçeneği yok, ister cumhurbaşkanı seçimi olsun ister diğer konular da olsun.

Bakan, kurulun neden atanmadığı ve bunun siyasi sebebi olup olmadığına yönelik bir soruya cevaben şunları söyledi

Tüm Lübnanlıları temsil eden meclis, bu kararı 3 yıl 7 ay önce onayladı, biz de milletvekillerine uygulama yönetmeliklerini çıkarmama imkânımız olduğunu söylüyoruz. Evet, sorun siyasette.

"Uluslararası Para Fonu'ndan 3 milyar Amerikan doları almak için büyük çaba harcıyoruz. Şu ana kadar hint keneviri yasasının uygulanmasındaki gecikmeler nedeniyle yaklaşık 5 milyar dolar kaybettik. Düşünün, bu karlı bir iş. Uluslararası Para Fonu'na borçlanmak yerine, bu sektör aracılığıyla durumumuzu iyileştirebiliriz. Lübnan'ın ulusal ekonomisi için çözüm sadece tarımdır" dedi. Sanayi Bakanı George Buşikyan ise şunları ifade etti:

Tarım Bakanı tarafından ortaya konan önemli bir madde var, bu da Tarım ve Endüstri Bakanlıkları arasında ortak bir proje olan sanayi tipi hint kenevirinin uygulama kararnamelerinin çıkarılması. Lübnan'ın rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş yapma zamanı geldi. Bu, çeşitli sektörlerde yaşadığımız problemlerin çözülmesine yardımcı olacak. Bugün ele alınan bu yasa, Meclis tarafından 3 yıl 7 ay önce onaylandı ve şimdi bunun için bir mekanizma bulma zamanı. Ben, bu yasanın sanayi yönünden bahsediyorum, çünkü bu ilaç, lif ve kumaş sektörleri için temel bir teşvik olacak çok gerekli ve temel bir taleptir. Bu, sıradan bir esrar değil, sanayi tipi hint keneviridir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU