Suudi Arabistan'ın çılgın projesi: Ters gökdelen

"Fütüristik yaşamı tadın"

Veliaht Prensi Selman, NEOM projesini bölgesel kalkınma amacıyla başlatmıştı (NEOM) 

Suudi Arabistan yer altındaki "ters yüz edilmiş gökdelene" sahip yeni projesi Aquellum'u duyurdu.

Suudi Arabistan devletine ait NEOM girişiminin yeni projesinde, Akabe Körfezi'ndeki dağların içine bir yeraltı şehri inşa edilecek. 

NEOM'dan çarşamba günü yapılan açıklamada, 450 metrelik bir dağın içinde mağazalara, lüks otellere, restoranlara ve bahçelere sahip bir yaşam alanı oluşturulacağı bildirildi. Ayrıca şehirde bir araştırma merkezinin de kurulması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapının ters döndürülmüş bir gökdelene benzeyeceği ve "konuklara fütüristik yaşamın tadını sunacağını" belirtildi. 

Aquellum neredeyse tamamen dağın içinde yer alacağı için ulaşım yapının altında açılacak bir deniz yolu aracılığıyla sağlanacak. 

Bölgeye inşa edilecek yüzen marinaya gelen ziyaretçiler, buradan teknelerle söz konusu kanaldan geçip içeri girebilecek. 

"Doğal çevreye uyumlu şekilde entegre edilmiş fütüristik bir ekosistem" diye nitelenen projede, ziyaretçiler sanal gerçeklik gözlükleri takarak farklı galerileri ve eğlence alanlarını da görebilecek.
 

aquellum 1.jpg
Aquellum'a girişler yeraltı tünelinden geçen teknelerle sağlanacak (NEOM)


Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın öncülüğünde 2017'de başlatılan NEOM girişimi, özellikle Tebuk Bölgesi'nde 2039'a kadar son teknolojiyle inşa edilmiş mega şehirler kurulmasını amaçlıyor.
 

aquellum 2.jpg
Dağın içine inşa edilecek fütüristik şehrin yalnızca çok az bir kısmı dışarıdan görülecek (NEOM)


NEOM, 2022'de de 490 metre uzunluğunda iki binadan oluşan bir yapı inşa edileceğini duyurmuştu. Birbirine paralel ve yere yatay şekilde hazırlanacak binalar için 1 trilyon dolar kaynak ayrılmıştı.


Independent Türkçe, New York Post, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU