Üç soruda SEC'nin Bitcoin ETF kararı: Kripto paralar için neden önemli?

Yatırım firmaları, karar için neredeyse 10 yıldır mücadele veriyordu

SEC'nin kararının, Bitcoin piyasalarına uzun vadede nasıl etki edeceği henüz net değil (Reuters)

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularını onayladı.

SEC Başkanı Gary Gensler, çarşamba günkü açıklamasında spot Bitcoin ETF hisselerinin listelenmesinin ve alım satımının onaylandığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SEC'nin bu kararıyla yatırım şirketlerinin müşterileri adına Bitcoin'e yatırım yapmasının önü açılmış oldu.

2013'ten bu yana çok sayıda varlık yöneticisi bitcoin ETF'leri için başvuru yapmış fakat komisyon bunları piyasa manipülasyonuna açık olacağı gerekçesiyle reddetmişti. 

Peki SEC'nin aralarında ARK Investment, BlackRock ve Fidelity gibi büyük yatırım yönetimi şirketlerinin yer aldığı başvuruları onaylaması, kripto paralar için neden önemli?

1 - Bitcoin sport ETF nedir, nasıl çalışacak?

ETF'ler, yatırımcıların çok sayıda varlığa aynı anda yatırım yapmasını sağlayan bir portföy işlevi görüyor. Bitcoin ETF onayıyla bu kripto para doğrudan spot piyasadan, anlık fiyatı üzerinden alınabilecek.

Yeni uygulama kapsamında ayrıca Bitcoin ETF'leri, New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), Şikago Opsiyon Borsası (CBOE) ve Nasdaq'ta işlem görmeye başlayacak. 

Nasdaq ve CBOE, SEC'nin ETF'lere dair piyasa manipülasyonu endişelerini gidermek için Coinbase'le ortak çalışarak bir denetim programı da hazırladı.

2 - Doğrudan Bitcoin almaktan ne farkı var?

Spot Bitcoin ETF'leri, yatırımcıların kripto para borsalarında siber saldırılara maruz kalmadan ve dijital cüzdan almak zorunda olmadan Bitcoin'e erişmesini sağlıyor. 

Kurucusu Sam Bankman-Fried'in dolandırıcılıktan suçlu bulunduğu FTX'in çöküşü ve dünyanın en büyük kripto borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao'nun kara para aklama suçu işlediğini itiraf etmesinin ardından, yatırımcılar kripto piyasalarına daha temkinli yaklaşmaya başlamıştı.

Spot Bitcoin ETF'leriyse sıkı denetlenen borsalarda işlem göreceği için yatırım hesapları üzerinden daha güvenli şekilde satın alınabilecek.
 


3 - Kripto para endüstrisi için ne anlam ifade ediyor?

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'ın analizinde SEC'nin kararının, kripto para endüstrisinin meşruiyetini artırdığına ve Bitcoin'i ana akım piyasalarda daha görünür kıldığına dikkat çekildi.

Ayrıca kararın, SEC ve kripto para endüstrisi arasındaki çekişmede kripto para için bir zafer olarak değerlendirilebileceği belirtildi. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'daki (WSJ) analizde de SEC'nin hamlesiyle yatırımcıların hisse veya yatırım fonu satın alır gibi Bitcoin'e kolay şekilde ulaşmasının önünün açıldığı ifade edildi.

Öte yandan haberde, Bitcoin ETF'lerinin piyasada büyük rekabete yol açacağı belirtilirken, bunları kullanan yatırım firmalarının sayısının artmasıyla SEC'nin piyasaları denetlemekte güçlük yaşayabileceğine ve yatırımcıları korumasının gittikçe zorlaşabileceğine dikkat çekildi.


Independent Türkçe, Reuters, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU