İsrail, Katar'ın savaşı sona erdirme önerisini tartışıyor

Öneride savaşın sona erdirilmesine karşı Hamas liderlerinin ayrılması yer alıyor

ABD Dışişleri Bakanı Anhony Blinken ve İsrailli mevkidaşı Yoav Galant salı günü Tel Aviv'de bir araya geldi / Fotoğraf: Reuters

İsrail, Katar'ın, tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve Hamas liderlerinin Gazze Şeridi'nden uzaklaştırılması karşılığında savaşı tamamen sona erdirmeyi ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi önerisi üzerinde çalışıyor. Hamas bu öneriye henüz bir cevap vermedi, ancak konuya hâkim kaynaklar Şarku'l Avsat'a “Eğer bu doğruysa, hareket bunu reddedecektir” değerlendirmesinde bulundular.

İsrail Kanal 13 Televizyonu, çarşamba günü, Katar'ın yeni önerisinde Hamas liderlerinin sürgüne gönderilmesi, kaçırılan tüm kişilerin kademeli olarak serbest bırakılması ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi bulunduğunu, geç saatlerde toplanan İsrail savaş kabinesinin de bu öneriyi görüştüğünü açıkladı.

Teklif, ABD’li ve konuya hâkim diğer kaynaklara göre, ABD Başkanı'nın Ortadoğu işlerinden sorumlu kıdemli danışmanı Brett McGurk'un salı günü Doha'da Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bölgesel gerilimleri ve Gazze’deki tutukluların serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik görüşmelerinden saatler sonra açıklandı.

ABD merkezli internet sitesi Axios, ‘ABD'nin bölgedeki önemli müttefiklerinden biri olan Katar’ın, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda Biden yönetimine yardım ettiğini’ aktardı.

Kaynaklara göre Katar, Mısır'la birlikte yeni bir rehine anlaşması konusunda İsrail ile Hamas arasında medyadan uzakta arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Konunun medyada ilgi odağı haline gelmemesi için Beyaz Saray ve Katar hükümeti, McGurk'un ziyareti ve Katar Başbakanı ile görüşmesi hakkında bir açıklama yapmadılar. Konuyla ilgili olarak Katar’ın Washington’daki Büyükelçiliği ve Beyaz Saray yorum yapmaktan kaçındılar.

Tutukluların serbest bırakılmasına yönelik çabalar daha önceki başarısız girişimlerin ardından geldi. İsrail ve Hamas anlaşmaya varmak için önerilerde bulundular ancak tekliflerin arasında oldukça büyük farlılıklar vardı. İsrail'in üst düzey Hamas yetkilisi Salih el-Aruri'ye suikast düzenleyerek Beyrut'ta öldürmesi nedeniyle müzakereler durdurulmuştu. Müzakereler bu hafta başında yeniden başladı. McGurk'un gezisi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Gazze'deki savaş ve Ortadoğu'da artan gerilimleri görüşmek üzere yaptığı bölgesel turun ardından geldi.

Blinken, salı günü Tel Aviv'de ABD’li rehinelerin aileleriyle bir araya geldi. Toplantıda, ailelerin açıklamasına göre tüm rehinelerin ailelerine iade edilmesinin yönetimin en önemli önceliği olduğunu vurguladı. Blinken gazetecilere verdiği demeçte, "Geriye kalan rehineleri eve getirmeye yoğun bir şekilde odaklandık" dedi. Rehine meselesini İsrail'deki Mossad ve Şin Beyt teşkilatlarının başkanlarıyla da görüştü.

Kaçırılanların Aileleri Forumu'ndan yapılan açıklamada, Savaş Kabinesine, çocuklarının canlı olarak geri dönmesini içeren her türlü anlaşmayı onaylaması çağrısında bulunuldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yeni anlaşmaya ilişkin haberler, uzun süredir Hamas'ın tünellerinde çürüyen sevdiklerinin akıbetinden endişe duyan ailelere biraz umut veriyor. Yaklaşık 100 gündür yiyecek, su ve hayat kurtarıcı tıbbi tedavi olmadan geçti ve kaçırılanların durumu her geçen gün daha da kötüleşti. Geriye dönüp diyoruz ki: Savaş Kabinesi, kaçırılanların iadesi dışında hiçbir şeyle ilgilenmesin, onların derhal canlı olarak serbest bırakılmasını sağlayacak her türlü anlaşmayı kabul etmelerini talep ediyoruz.

Savaş Konseyi üyesi Benny Gantz da şunları söyledi:

Kaçırılanların geri dönüşü her şeyden ve savaş operasyonlarından önemli bir önceliktir. En önemli şey kaçırılan insanların geri dönmesidir. Bu her adımda önceliklidir. Onları geri getirmek için üzerinde çalışılmayan hiçbir kanal yok.

Çarşamba günü binlerce İsrailli, esirlerin serbest bırakılmaları için Kudüs'teki Ağlama Duvarı’nda toplu dua etti.

Hamas teklif hakkında hemen yorum yapmadı ancak harekete yakın bir kaynak Şarku'l Avsat'a ‘Gazze’den ayrılmaktansa ölmeyi tercih edeceklerini’ belirterek bu önerinin reddedileceğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU