Suudi Arabistan'da ikamet için "Ayrıcalıklı Oturum İzni" şartları açıklandı

Ayrıcalıklı ikamet, Krallığın hedefleri ve vizyonu doğrultusunda, Suudi olmayan kimselere ve eğitim hayatını tamamlayarak yetkinliğe ulaşmış önemli meslek sahibi kişilere, Krallığın diğer sakinlerine göre özel bir statü verilmesini amaçlamaktadır

Fotoğraf: Independent Türkçe

Suudi makamları tarafından yapılan açıklamada, ‘Ayrıcalıklı İkamet Girişimi’nin Krallığın ekonomik durumunu koruma ve geliştirme yönetmeliklerine uygun olarak, Ayrıcalıklı İkamet hükümleri ve prosedürlerinde yeni değişiklikler hazırlamak için oluşturulduğu belirtildi. Ayrıcalıklı ikamet, Krallığın hedefleri ve vizyonu doğrultusunda, Suudi olmayan kimselere ve eğitim hayatını tamamlayarak yetkinliğe ulaşmış önemli meslek sahibi kişilere, Krallığın diğer sakinlerine göre özel bir statü verilmesini amaçlamaktadır.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından ortaya konan 2030 Vizyonu ile önemli başarılara imza atan Suudi Arabistan’da yurtdışından ülkeye gelenlerin beklentileri ve taleplerinin karşılanması doğrultusunda önemli adımlar atan Suudi yönetimi, bu kapsamda yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu alanda ortaya konan ‘Ayrıcalıklı İkamet Girişimi’ ile ‘ikamet şartlarına ilişkin usul ve hükümlerin netleştirilmesi, bu alandaki hüküm ve prosedürlerin esnek olmasına dikkat edilmesi ve taslak sistemde yer alan hüküm ve prosedürlerin Krallığın mevcut ve ortaya çıkacak hedefleriyle tutarlı olması hedeflenmektedir.

‘Ayrıcalıklı (Premium) Oturum izni çeşitleri nelerdir?

1-Olağanüstü Uygunluk Sahipleri İçin Oturum izni

2- Yetenek Sahipleri İçin Oturum İzni

3-Ticari Yatırımcılar için Oturum İzni

4-Girişimciler için Oturum İzni

5- Gayrimenkul Sahipleri için Oturum İzni

6-Yenilenebilir Bir Yıllık Oturum İzni

7- Süresiz Oturum İzni

 

Premium oturum izni ile aile üyelerine oturum izni, ticarette kolaylık, yabancılar ve refakatçileri için bazı ücretlerden muafiyet, Suudi Arabistan’a vizesiz gidiş-dönüş, gayrimenkul edinebilme, tesisler arasında ücret ödemeden kolay transfer, akrabaların davet edilmesi ve ağırlanması gibi önemli kolaylıklar sağlanmaktadır.

‘Olağanüstü Uygunluk Sahipleri İçin Oturum İzni’ nedir?

‘Olağanüstü Uygunluk Sahipleri İçin Oturum İzni’ için öncelikle bazı uygunluk kriterleri aranmaktadır. Bu kapsamda, sağlık alanı, bilimsel alan yeterlilik sahibi olanlar ve araştırmacılar için şartlar belirlenmiştir. Sağlık ve bilimsel yeterlilikler için şart, ‘aylık maaş en az 35 bin riyal olmalı.’ Araştırmacılar için ise şart, aylık maaş en az 14 bin riyal çizgisinde olmalıdır.

Ayrıca istenen şartlar ise şöyle sıralanmaktadır; Akredite kurumlarda öncelikli uzmanlığa sahip bir iş sözleşmesi. Lisans derecesi veya daha yüksek bir diplomaya sahip olmak. İlgili bir uzmanlık alanında 3 yıldan fazla iş deneyimi. İşverenden bir tavsiye mektubu.

Yöneticiler için şartlar ise şunlardır; Aylık toplam ücretin 80 bin riyalden az olmaması koşuluyla onaylı kuruluşlardan birinde yönetici pozisyonunda bir iş sözleşmesi. İşverenden tavsiye mektubu.

Başvuru sırasında ise ‘pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için), mali bedelin ödendiğine dair resmi evrak gerekmektedir.

Oturum izni süreleri ne kadar?

Oturum izni ilk etapta 5 yıllık olarak verilmektedir. Uygunluk kriterleri hâlâ karşılanıyorsa oturum izninin yenilenmesi mevcut olur. Daimi oturum izni, uygunluk kriterleri sağlanmaya devam edildiğinde ve 5 yıl içinde 30 aylık oturum izni süresi doldurulduğunda yenilenebilir.

 

Olağanüstü Uygunluk Sahipleri İçin Oturum izni için özel avantajlar; koşullar karşılandığında daimi oturum izni hakkı elde etmek, ayrıcalıklı oturum izni sahibinin Nitaqat programından muaf tutulması olarak sıralanmaktadır.

Ayrıca maddi olarak özel avantaj ise yalnızca bir defalığına 4 bin Suudi riyali ödenmesi olarak kararlaştırılmıştır.

Yetkin kimseler için oturum izni

Bu alan için belirlenen kriterler, ‘belirli istisnai ödüllerden birini aday gösterilme veya alma, alana bağlı olarak Spor Bakanlığı veya Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan asgari uygunluk kriterleri sağlamak, asgari finansal ödeme gücünü geçmek (Suudi Arabistan’da yaşamanın masraflarının karşılanmasını sağlamak için) ve başvuranın alanına göre Spor Bakanlığı veya Kültür Bakanlığı'ndan öneri almak’ şeklinde sıralanmaktadır.

Başvuru koşulları ise pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için) ve mali bedelin ödenmesidir.

Oturum izni süresi ne kadar?

Oturum izni ilk etapta 5 yıllık olarak verilmektedir. Uygunluk kriterleri hâlâ karşılanıyorsa oturum izninin yenilenmesi mevcut olur. Daimi oturum izni, uygunluk kriterleri sağlanmaya devam edildiğinde ve 5 yıl içinde 30 aylık oturum izni süresi doldurulduğunda yenilenebilir.

Yetenekliler için oturum izni özel avantajları nelerdir?

Belirlenen özel avantajlar; koşullar karşılandığında daimi oturum izni hakkı elde etmek ve ayrıcalıklı oturum izni sahibinin Nitaqat programından muaf tutulmasıdır. Bu kapsamda ödenmesi gereken bedel ise yalnızca bir defalığına 4 bin Suudi riyalidir.

Yatırımcılar için oturum izni

Ülkede ticaret yapmak isteyenlere yönelik özel oturum izni verilmektedir. Bu noktada aranan kriterler ise şöyle sıralanmıştır; yatırım lisansının verilmesi, ticaret sicil ve esas sözleşmesinin ibraz edilmesi, yatırım sistemine uygun olarak Suudi Arabistan'daki ekonomik faaliyetlere en az 7 milyon Suudi riyali yatırım yapılmasıdır.

Başvuru koşulları ise pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için) ve mali bedelin ödenmesidir.

Oturum izni süresi

Doğrudan daimi ikamet bazı şartlara bağlanmıştır. Bunun için ilk iki yılda 7 milyon riyal yatırım yapılması ve ilk iki yıl içinde 10 iş gücü yaratmak gerekmektedir.

Ticari yatırımcılar için oturum izni için özel avantajlar; doğrudan kalıcı oturma izninin alınması ve mali bedelin yalnızca bir defalığına 4 bin Suudi riyali ödenmesi olarak kararlaştırılmıştır.

Girişimciler için Oturum İzni

Bu kapsamda belirlenen uygunluk kriterleri, ‘İlk Kategori’ için merkez tarafından onaylanan yatırım kuruluşlarından birinden değeri 400 bin riyalden az olmamak üzere yatırım turu almak ve başvuru sahibinin Start- Up şirketteki payı yüzde 20'den az olmamalıdır.

İkinci kategori için ise, merkez tarafından onaylanan yatırım kuruluşlarından birinden değeri 15 milyon riyalden az olmayan bir yatırım turu almak ve başvuru sahibinin Start- Up şirketteki payının yüzde 10'dan az olmaması gerekmektedir.

Ayrıca Yatırım Bakanlığı'ndan girişimcilik lisansı alınması ve yatırımcı taraftan bir tavsiye mektubu alınması gerekmektedir.

Başvuru koşulları ise pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için) ve mali bedelin ödenmesidir.

Oturum izni süresi

İlk kategori için uygunluk kriterleri sağlanmaya devam edildiğinde ve 5 yıl içinde 30 aylık oturum izni süresi doldurulduğunda yenilenebilir. İkinci kategoride ise ilk yıl en az 10, ikinci yıl en az 10 iş yaratılması şartına bağlıdır.

Girişimciler için özel avantajlar nelerdir?

İstisnai uzmanlık ikametini doğrudan elde etmek için çalışma ekibinden iki kişiyi aday gösterme, ilk 3 faaliyet yılı için Nitaqat programından muafiyet ve ikinci kategoriler için ise doğrudan kalıcı oturma izni alabilme avantaları sunulmaktadır. Ayrıca mali bedel olarak ise yalnızca bir defaya mahsus 4 bin Suudi riyali ödeneceği açıklandı.

Gayrimenkul sahipleri için oturum izni

Gayrimenkul sahipleri için, Suudi Arabistan'da değeri 4 milyon Suudi riyalinden az olmayan gayrimenkul varlıklarına sahip olmak veya bunlardan faydalanmak, gayrimenkul ipotek altına olmamalı ve sonra ipotek altına alınmamalı. Mülk, gayrimenkul finansmanı yoluyla sahiplenilmemeli veya kullanılmamalı. Mülk türü yalnızca konut olmalı. Gayrimenkul mevcut olmalı, gelişmiş veya gelişmemiş arazilerden olmamalı. Suudi Sertifikalı Değerlendirme Uzmanları “Taqeem” Otoritesi tarafından akredite edilen değerlendirme uzmanları tarafından verilen gayrimenkul varlığının değerinin sertifikalı değerlendirmesi gibi kriterler belirlendi.

Başvuru için ise pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için) ve mali bedelin ödenmesi şartı aranmaktadır.

Oturum izni süresi

Gayrimenkul sahibi olma veya kullanma ile ilgili mali bedel, yalnızca bir defalığına mahsus 4 bin Suudi riyali ödenmektedir.

Yenilenebilir Bir Yıllık Oturum İzni

Bir yıllık oturum izni için istenen tek şart ‘asgari mali ödeme gücünü karşılama’ yeterliliğine sahip olmak olarak belirlenmiştir.

Başvuru koşulları ise pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için) ve mali bedelin ödenmesidir.

Oturum izni süresi

Bir yıllık sabit sürenin geçerli olduğu bu sistemde mali bedel ise yıllık 100 bin Suudi riyali ödenmesi şeklinde kararlaştırılmıştır.

Süresiz Oturum İzni

Süresiz oturum izni için kriter, yine sadece ‘asgari mali ödeme gücünü karşılama’ olarak belirlendi.

Başvuru için ise pasaport, sağlık muayenesini geçmek, düzenli oturum izni (Suudi Arabistan’da yaşayanlar için) ve mali bedelin ödenmesi şartı aranmaktadır.

Oturum izni süresi

Daimi belirsiz süre için ödenecek mali bedelin yıllık 800 bin Suudi riyali olacağı açıklandı.

Sizde bu imkanlardan yararlanmak için veya konu hakkında daha fazla bilgi almak için ‘[email protected]’ ya da ‘WWW.PR.GOV.SA’ internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca +966 920000007 hattı arayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU