Neofaşistlerin gösterisi İtalya muhalefetini ayağa kaldırdı

"Avrupa demokrasisi için kabul edilemez bir rezalet"

Tepki toplayan eylemin ardından Meloni hükümetinin neofaşist kökenleri yeniden tartışmaya açıldı (AP)

İtalya'da radikal sağcı bir grubun Nazi selamı vererek gösteri düzenlemesi tartışma yarattı.

Başkent Roma'nın doğusundaki Via Acca Larentia'da pazar günü yapılan eylemde radikal sağcılar, II. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan ve 1995'te kapatılan neofaşist parti İtalyan Sosyal Hareketi'nin (MSI) eski genel merkezi önünde toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylem, MSI'nın gençlik koluna üye üç militanın öldürülmesinin 46. yıldönümünü anma amacıyla yapıldı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, bir kişinin "Öldürülen tüm yoldaşlar için!" diye gruba seslendiği, kalabalığın da faşist selamı yaparak "Şimdi!" diye yanıt verdiği görülüyor.

Söz konusu üç genç militandan ikisi, 7 Ocak 1978'de radikal solcu gruplar tarafından düzenlendiği düşünülen saldırılarda öldürülmüştü. Bunun üzerine çıkan isyanda diğer militansa polisin ateş açması sonucu yaşamını yitirmişti. Hiç kimse olaylarla ilgili olarak ceza almamıştı.  

MSI, faşist İtalya'nın lideri Benito Mussolini yönetiminde görev yapmış kişiler tarafından 1946'da kurulmuştu. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin 2012'de kurduğu İtalya'nın Kardeşleri (Fdl) partisinin de kökleri MSI'ya dayanıyor. Meloni, seçim kampanyasında partinin geçmişi ve Mussolini'nin mirasıyla arasına mesafe koymaya çalışmış, "İtalyan sağı için faşizm tarihte kalmıştır" demişti.

Öte yandan ülkedeki eylem, muhalefet kanadından tepki topladı. Merkez soldaki muhalefet partisi Demokratik Parti'nin lideri Elly Schlein, Twitter'dan yaptığı açıklamada Meloni'ye Anayasa'yı hatırlatarak "Yaşananlar kabul edilemez. Neofaşist gruplar, Anayasa'da da belirtildiği üzere dağıtılmalıdır" diye yazdı.
 


Liberal kanattaki Hareket partisinin lideri Carlo Calenda da "Bu bir Avrupa demokrasisi için kabul edilemez bir rezalettir" ifadelerini kullandı. 

Eski İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin liderliğindeki Beş Yıldız Hareketi partisi olayı mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu. 

Meloni hükümetinden Fabio Rampelli ise "46 yıl önce barbarca öldürülen üç gencin anısından" vazgeçmediklerini belirtirken, partinin neofaşist hareketlerle bağlantısı olmadığını savunarak "Bu bizim tarzımız değil, bizim felsefemiz değil" dedi. 

Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de diktatörlüğü öven her gösteri ve açıklamanın kınanması gerektiğini belirtti.

Independent Türkçe, Guardian, SCMP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU