"Bir alışkanlığın yerleşmesi için 21 gün gerekir" düşüncesi yanlış çıktı

Araştırmacılar, kişiye ve alışkanlığa göre sürenin farklılık gösterebileceğini söylüyor

Bilim insanlarına göre gerçekçi olmayan hedefler belirlemek alışkanlık edinmenin önündeki en büyük engellerden biri (Pixabay)

Yeni yapılan araştırma, bir alışkanlığın yerleşmesi için 21 günün yeterli olduğuna dair yaygın kanının yanlış olduğunu ortaya koydu.

Proceedings of the National Academy of Sciences isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, alışkanlıkların yerleşmesi için belirli bir zaman dilimi olmadığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya öncülük eden Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Colin Camerer, "Daha önce bir alışkanlık edinmek için 21 gün gerektiğini duymuş olabilirsiniz ancak bu tahmin herhangi bir bilimsel gerçeğe dayanmıyor" ifadelerini kullandı.

Camerer, "Çalışmamız, alışkanlık edinme hızının davranışlara ve diğer faktörlere göre farklılık gösterebileceğini ortaya koyuyor" dedi.

Araştırma kapsamında, spor salonuna giden 30 bin kişi ve vardiya değişimi sırasında ellerini yıkayan 3 bin hastane çalışanı hakkında bilgi toplandı.

Araştırmacılar daha sonra toplanan veriyi anlamlandırmak için makine öğrenmesi yöntemine başvurdu.

Sonuç olarak yeni bir spor düzeni oturtmanın 6 aya kadar süre aldığı tespit edilirken, hastane çalışanlarının el yıkama alışkanlıklarıysa birkaç hafta içinde yerleşti.

Araştırma ekibinden Anastasia Buyalskaya, "Alışkanlık edinmek için sihirli bir rakam yok" diye konuştu.

Bunun yerine, alışkanlık edinmek için geçmesi gereken sürenin kişiye, alışkanlığın türüne ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği ifade edildi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan psikolog Ernesto Lira de la Rosa, "Bazı kişiler bir aydan kısa sürede alışkanlık edinirken, bu süreç bazıları için 3-6 aya kadar uzayabilir" ifadelerini kullandı.

De la Rosa, kişisel motivasyonun yeni bir alışkanlık edinmek için kritik faktörlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.


Independent Türkçe, Health, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU