Yemek borusu kanseri ile ilgili çarpıcı araştırma: Sıcak çayın rolü ortaya çıktı

Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt ve Erzincan'da yapılan kapsamlı araştırma, yemek borusu kanseri ile sıcak çay tüketimi arasındaki şaşırtıcı bağlantıyı ortaya koydu

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu liderliğindeki bir ekip, Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt ve Erzincan'da sık rastlanan yemek borusu kanseri üzerine önemli bir araştırma gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlanan çalışma, 25 yıldır yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ve 720 kadının verilerini inceleyerek, çay tüketimi ile bu kanser arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, yaptığı açıklamada, sıcak çayın bölgede yemek borusu kanserinin sık görülmesinde önemli bir faktör olduğunu belirtti. Erzurum'da 94-95 derecede kaynamış çayın, içildiğinde 83-85 dereceye düştüğünü vurgulayan Eroğlu, "Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. 85 derecenin üzerinde içilen çayın, 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik" şeklinde konuştu.

Çalışmada günde 15-20 bardak çay içen kişilerde yemek borusu kanserinin yüksek oranda görüldüğüne dikkat çekilen Eroğlu, bu kanserin bölgede sık görülmesinde sıcak çay tüketiminin yanı sıra genetik faktörler, sebze ve meyveden fakir diyet, sigara ve alkol gibi etkenlerin de rol oynadığını ifade etti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU