Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hitler benzetmesi İsrail'de yankı yarattı

"Kaç Gazzeli mülteciyi ülkesine kabul edeceğini açıklaması kendisi için daha iyi olur"

İki lider, eylülde New York'ta yaptıkları görüşmede ikili ilişkileri ileri taşıma niyetlerini beyan etmişti (Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Adolf Hitler'den farksız olduğunu söylediğini konuşması İsrail'de geniş yankı yarattı.

Erdoğan'a ilk yanıt Netanyahu'nun kendisinden geldi.

Netanyahu, "Kürtlere karşı soykırım uygulayan, muhalif gazetecileri tutuklayarak dünya rekoru kıran Erdoğan, bize ahlak dersi verecek son insan" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu, İsrail'i Hamas'la savaşırken, Erdoğan'ın örgütü övdüğünü ve üst düzey yetkililerini konuk ettiğini sözlerine ekledi.

Savaş kabinesinde yer Benny Gantz da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine tepki gösteren isimlerden biri oldu.

Gantz, "Erdoğan'ın sözleri holokost anılarına saygısızlık ve gerçeğin çarpıtılması. Katliamı yapan Hamas'tır" diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, Erdoğan'a yanıt verdiği açıklamasında, "Bu sözler, dünyadaki her Yahudi ve Nazilerin elinde mahvolan milyonlarca Yahudi'nin hatırası için son derece saldırgan" diye konuştu.

Muhalafet lideri Yair Lapid ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini kınadığını belirten bir açıklama yaparken, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşı holokostla ve Hitler'le kıyaslamanın "utanç verici" olduğunu öne sürdü.

Netanyahu'nun partisi Likud'dan milletvekili Danny Danon ise, "Erdoğan kendisini Hamas'ın Türkiye temsilcisi yaptı. Açıklamaları gerçeklikten kopuk. Boş sloganları bırakıp, kaç Gazzeli mülteciyi ülkesine kabul edeceğini açıklaması kendisi için daha iyi olur" dedi.


Dün katıldığı 100. Yıl TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

Stadyumlarda İsrail'in Nazi kamplarını izledik değil mi? Bu nasıl bir iştir? Hitler'den garip garip bahsederlerdi. Sizin Hitler'den ne farkınız var ya. Bunlar bize Hitler'i de aratacak. Netanyahu'nun yaptıklarının Hitler'den geri kalır yanı var mı? Hitler bunun kadar zengin değildi, bu Hitler'e göre daha zengin. Batı'dan ABD'den her türlü destek geliyor. 20 bini aşkın Gazzeliyi bunlar öldürdüler.

Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, Türkiye-İsrail ilişkilerinde "temiz sayfa" açma çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde gelmişti.

Saldırılardan yaklaşık iki hafta önce, 20 Eylül'de, Netanyahu ve Erdoğan ilk kez New York'ta bir araya gelmişti. Görüşmede iki lider, birbirlerini Türkiye ve İsrail'i ziyaret etmeye davet etmişti.

7 Ekim saldırılarından iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Herzog'u arayarak başsağlığı dileklerini iletmişti.


Independent Türkçe, Haaretz, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU