Macaristan, Bulgaristan'a karşı Schengen vetosu kozunu oynuyor

"Böyle devam ederlerse Schengen'e girişlerini veto edeceğimizi açık şekilde aktardık"

Peter Szijjarto, 2014'ten bu yana Macaristan Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyor (AFP)

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Sofya yönetiminin Rus gazına uyguladığı transit geçiş vergisini kaldırmaması durumunda Bulgaristan'ın Schengen bölgesine dahil olma teklifini veto edeceklerini duyurdu.

Bulgaristan yönetimi bir süredir, Türk Akımı boru hattıyla ülkeden geçen Rus gazının metreküpüne yaklaşık 10 euro vergi uyguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komşu Macaristan ise bu vergiyi, "düşmanca davranış" olarak değerlendiriyor.

Szijjarto, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bulgaristan'ın vergi kararı AB düzenlemelerine tamamen aykırı ve gaz tedarikinin durması riskini taşıyor" ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan Macar bakan, "Bulgarlara, bu vergiyi almaya ve Macaristan'ın enerji tedariğini tehlikeye atmaya devam ederlerse, Schengen'e girişlerini veto edeceğimizi açık şekilde aktardık" ifadelerini kullandı.

Szijjarto, alınan ek verginin sadece Macaristan'ın değil Sırbistan ve Kuzey Makedonya'nın da enerji güvenliğini tehdit ettiğini savundu.

Rusya, 2021'de varılan anlaşma uyarınca Macaristan'a yılda 4,5 milyar metreküp doğalgaz tedarik ediyor. Rus gazı, Karadeniz'i aşarak Tekirdağ ve Edirne rotasını izleyerek Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a ulaştırılıyor.

Avrupa Birliği üyesi olmasına karşın Schengen bölgesinde yer almayan Bulgaristan ve Romanya'nın uygulamaya dahil olması son günlerde Avrupa'nın en önemli gündem maddelerinden biri.

Avrupa Komisyonu, 2011'den bu yana Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen'e dahil olmaya hazır olduğunu bildirse de şu ana kadar Avusturya ve Hollanda'nın vetoları bu durumu engellemişti.

Ancak son dönemde her iki ülke de konuya ilişkin tavrını yumuşattı. Avusturya yönetimi son olarak, sadece ilgili ülkelerden hava yoluyla gelen kişiler için vize uygulanmamasına sıcak bakabileceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Politico, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU