Prens Harry neden babasını savunmak için sesini çıkarmıyor?

Kraliyetin "baş ifşacısı" diye bilinen Omid Scobie, dedikodu dolu kitabı "Endgame"le birçok özel konuşmayı ele verdiği için sertçe eleştirilirken, Sussexlerden neden hiçbir açıklama gelmiyor?

Harry ve Meghan, şu ana kadar Scobie'nin bomba iddiaları karşısında sessizliklerini korudu (Reuters)

Omid Scobie'nin yeni kitabı Endgame'le Harry ve Meghan'ın bir ilgisi olup olmadığı, Prens Harry'nin Scobie'ye dava açıp açmayacağıyla test edilecek. Harry mahremiyetini ihlal eden hiç kimseden hoşlanmaz ve Yüksek Mahkeme'lerde sıkça görülür. Benzer şekilde, özel yazışmaları halkın gözlerinin önüne serildiğinde Meghan'ın da bu ihlale müdahale etmek için yavaş davranmadığı biliniyor. Bu Meghan'ın daha önce de yaptığı bir şey ve Kral Charles'la arasındaki özel mektupların içeriğinin ifşa edilmesinin ardından neden şimdi de yapmasın?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğer onlardan bir ses çıkmazsa ırk ve kraliyet mensuplarının başlı başına bir bölüm oluşturduğu, Scobie'nin kin dolu kitabını sadece onayladıklarını varsayabiliriz. Charles'ın, Archie'nin ten renginin ne olabileceğine dair kraliyet ailesinin bir değil iki üyesi tarafından "endişelerin ve konuşmaların" dile getirildiği olaya değindiği söyleniyor. Kitapta Kral ve gelini arasındaki özel mektuplara atıfta bulunuluyor ve Charles'ın, söz konusu iki kişinin yorumlarında "kötü niyet" ya da "sıradan bir önyargı" bulunmadığını düşündüğünü belirterek çifte güvence vermek istediği belirtiliyor.

Scobie, kitapta büyük bir iddiada bulunarak bu özel mektuplarda kimliklerin ifşa edildiğini ancak Birleşik Krallık'taki yasaların "kim olduklarını bildirmesini engellediğini" ifade etti. Bir şekilde bu isimler Hollandaca çeviride yer aldı (ki bu gizem hala çözülebilmiş değil) ve şimdi alelacele raflardan indiriliyor. Ancak Piers Morgan, isimlerin artık kamuoyu tarafından bilinmesini sağladı.

Ama benim en çok ilgimi çeken şey, Scobie'nin bu özel sayfalarda nelerin olduğunu nasıl bildiği. Kral Charles mektupları kesinlikle kimseye göstermez. Scobie, Harry ve Meghan'ın kitapla hiçbir alakası olmadığını ve halihazırda iletişimde olmadıklarını söylüyor. Ortak arkadaşları olduğunu kabul ediyor ve mektuplarda ne yazdığını kesin bir şekilde bildiğini söylüyor. Dolayısıyla gizliliğin ihlali şüphe götürmez bir gerçek. İlginç olansa, bu durumdan en çok etkilenen iki kişinin sessiz kalmış olması.

Omid Scobie

Omid Scobie, 30 Kasım Perşembe günü ITV'nin "This Morning" programındaki röportajı sırasında (ITV)


Eğer Meghan buna doğrudan ya da başka bir şekilde yardımcı olduysa, bu ilk seferi olmayacak. 2021'de bir ABD dergisinde babası Thomas Markle'la ilişkisi hakkında çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Söz hakkı isteyen Thomas, daha sonra The Mail on Sunday'e Meghan'dan gelen bir mektubu göstermiş ve Meghan da bunun mahremiyetine yönelik bir ihlal olduğunu söylemişti. Daha sonra Meghan, Scobie'nin ilk kitabı Finding Freedom için bilgi aktardığını "unuttuğunu" kabul etmek zorunda kalmış ve bunu yaptığı için Yüksek Mahkeme'de özür dilemişti. Öte yandan, mektubunun yayımlanması nedeniyle mahremiyetinin ihlal edildiği yönündeki iddiasıyla Yüksek Mahkeme'de açtığı davayı kazanmıştı.

Teorik olarak, Scobie'ye de dava açılması için yeterli mahremiyet ihlali olmuş olabilir ancak yazar muhtemelen bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünerek bir kumar oynadı. Acaba neden? Ayrıca görevlerini sürdüren kraliyet üyelerinin de büyük ihtimalle bu konuyu mahkemeye taşımayacağının farkında. Hiç şüphesiz bu "ırkçı kraliyet" fırtınasının ortasında asil bir sakinlik sergileyecekler.

endgame
Omid Scobie'nin yazdığı "Endgame" 28 Kasım Salı günü yayımlandı (Calder Publicity/HarperCollins)


Harry'nin, babasını 75. doğum gününü kutlamak için aradığını ve Noel'de ailesiyle birlikte olmak istediğini söylediğini de öğrendik. Görünüşe göre Meghan da Charles'la sohbet etmiş ve Scobie, çiftin Kral'a düzenli olarak torunlarının fotoğraflarını gönderdiğini yazmış. Harry'nin babasıyla ateşkese hazır olduğu iddialarına inanacak olursak, bunun gerçekleşmesinin en hızlı yolu kesinlikle bu hain kitapla kendisi arasına alenen mesafe koymak olacaktır. Eski defterleri karıştırmak ve "saygılı bir şekilde karşılıklı konuşulmuş" konuları gündeme getirmek daha fazla üzüntüden başka bir şey getirmeyecektir. Söylentilere göre, Kral Charles, kendisi ve küçük oğlu arasındaki anlaşmazlığı onarmak için adımlar atmış; eğer Meghan ve Harry, Scobie'nin kitabından uzak durdularsa, bu sürece kesinlikle yardımcı olur.

Sessizlikleri çok şey ifade ediyor ve tehlikede olan şey düşünüldüğünde daha da olağanüstü hale geliyor. Endgame'in niyeti monarşiyi "bitirmek" olsa da, bu muhtemelen daha önce pek çoklarını görmüş bir kurumun atlatması gereken başka bir bölüm olacak. Hayır asıl tehlikedeki şey, gerçekten önemli olan şey; ailenin travmayı atlatmaya ve iyileşmeye çalışması. Hiç değilse, bu kitap bunu durdurur. Eğer Harry ve Meghan bunu fark edemez ve Scobie'nin verdiği zararı kamuoyuna açıklayamazsa, o zaman bize de belki de umursamadıklarını varsaymak kalıyor.

Angela Levin, gazeteci ve 2018'de yayımlanan "Harry: Conversations with the Prince" kitabının yazarıdır.


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU