Putin'in becerileri ve Biden'ın gerilemeleri

Rusya'nın pozisyonları ilgili herkes tarafından uygulanma koşullarını karşıladığında kararlıdır, önemlidir ve hedeflerine ulaşır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

ABD ve Avrupalı ​olan-​​olmayan müttefiklerinin, başkanı Putin özelinde Rusya'yı, kuşatma çabalarına rağmen, Putin sesli ve hareketli bir şekilde, ABD yaptırımlarına karşı manevra ve atlatma kabiliyetinin son derece büyük yetenekler olduğunu söyleyebilir.

Üstelik dünyanın birden fazla bölge ve noktasında ABD'ye karşı çıkabilecek yetenek ve motivasyona sahip.

Artık Washington'u büyük ve güvenilir bir destek, ortak çıkarları önemseyen bir arkadaş olarak görmüyor; daha ziyade, daha önce benimsenen ve yıllarca süren ortaklığın temellerini büyük ölçüde görmezden geliyor.

Bu anlamda, Başkan Putin'in kişisel yetenekleri ve Başkan Biden dönemindeki ABD'nin büyük geri çekilmeleri birbirine karıştı.

Bu durum, Rusya ve başkanına hareket ve manevra için daha geniş bir alan sağladı ve Ukrayna'daki Rus askeri operasyonlarından sonra ABD ve müttefikleri tarafından Rusya'ya uygulanan, benzeri görülmemiş sert yaptırımlara rağmen, aynı anda hem manevi hem de maddi önemli kazanımlar elde etmelerini sağladı.

Bu yaptırımlar, kapsamı bakımından, İran'a neredeyse 40 yıl boyunca uygulanan yaptırımların ötesine geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tabii ki, burada açıklanması gereken bir nokta söz konusu. Rusya ve İran arasındaki yaptırımlara karşı kararlılık, yıkıcı sonuçlarını kontrol altına alma ve bunlardan kaçma yeteneği farkı, ekonomik potansiyel, doğal ve endüstriyel kaynaklar, insan becerileri ve uluslararası ilişkilerin karmaşıklığı arasındaki farka dayanıyor.

Ayrıca, Moskova'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) üyeliği ve veto hakkı, Moskova'ya ekonomi alanında Çin ile ve petrol alanında Suudi Arabistan ile koordineli olarak lider veya etkili bir rol sağlayan  bazı bölgesel örgütlerin kurulması ve güçlendirilmesi gibi belirli alanlarda inisiyatif alma yeteneği gibi özel rolü de buna katkıda bulunuyor.

Ancak, her iki ülkenin de bazı yaptırım sonuçlarından kaçınma becerilerinin, bu sonuçların yokluğu veya tamamen ortadan kalkması anlamına gelmediğini kabul etmek de önemli.

Bu yaptırımların birçok sonucu mevcut ve etkilidir, ancak bu sonuçlar, yaptırımların amacı olan maksimum düzeyde değil.

Rusya'nın küresel ve bölgesel konumu, Ukrayna savaşındaki zorluklar, Rus ekonomisindeki zorluklar ve ABD ile artan gerilimlere rağmen, Başkan Putin'in Abu Dabi ve Riyad gibi bölgesel ve küresel öneme sahip iki Arap başkentine yaptığı kısa ziyarete önem ve etki katmaya devam ediyor.

Bu ziyaret, ticari işbirliği, ortak yatırımlar, savunma sanayii, yenilenebilir enerji ve diğer önemli alanlar gibi üç ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu tartışmak için küresel ölçekte hareket etme yeteneğini temsil ediyor.

Ayrıca, tıpkı İsrail'in Gazze Şeridi ve tüm Filistin halkına yönelik saldırısını durdurmak için koordinasyon sağlama gibi tüm bölgeyi ilgilendiriyor.

Bu saldırı, ABD tarafından, Ukrayna'ya 21 ay boyunca sağlanan tüm Batı desteğini aşan bir şekilde destekleniyor.

Ayrıca, bölgesel istikrarı sağlamanın, kolektif güvenliğini güçlendirmenin ve bunun İran nükleer programının barışçıl çerçevesinde tutulmasıyla olan ilişkisini araştırmanın önemi de var.

Petrol üretiminin ve fiyatlarının küresel piyasadaki hareketinin OPEC+ çerçevesinde üzerinde anlaşılan mekanizmalar doğrultusunda kontrol edilmesi konusunda noktaların belirlenmesi açısından da tüm dünyayı ilgilendiriyor.

Bu tür konular, Rusya devlet başkanının ziyareti ve görüşmeleri sırasında üç ülke arasında önemli ölçüde uyum sağladı.

İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırganlığını destekleyen Amerika'nın tutumuyla karşılaştırıldığında bölge ülkelerinin stratejik yönelimlerinin ne boyutlara varacağı anlaşılıyor.

Rusya, Riyad ve Abu Dabi ile birlikte, BMGK ve diğer uluslararası platformlar aracılığıyla İsrail saldırısını durdurmak ve iki devletli bir barış sürecini başlatmak için ortak çaba göstermeyi kabul etti.

Öte yandan, Washington, sayıları giderek artan şehit ve yaralılar ile Gazze Şeridi ve halkının ulaştığı korkunç ve trajik durumdan en ufak bir endişe duymadan İsrail saldırganlığını desteklemeye devam ediyor.

Sorun, BMGK'nın ateşkes kararı vermesini engellemekle de bitmedi; aynı gün, ABD Kongresi'nden İsrail işgal ordusuna İsrail Merkava tanklarında kullanılan 45 bin kadar merminin tedarik edilmesini onaylamasını istedi.
 


Gazze Şeridi'nde görev yapan İsrail işgal ordusu birimlerine bu kadar büyük miktarda ve korkunç yıkım kabiliyetine sahip mermilerin ulaştığını hayal etmek, Gazze Şeridi ve halkı üzerinde iki aydır devam eden vahşi saldırı sırasında yaşanan yıkım, ölüm ve yaralanmalara ek olarak binlerce kurban, yaralı, yıkılmış binlerce bina ve muazzam bir yıkım görüntüsünü beraberinde getirir.

Ayrıca, ABD'nin, 'savaştan sonraki gün' olarak bilinen ve 6 ila 8 hafta daha sürmesi tahmin edilen döneme hazırlık amacıyla, özel sözcükler ve kavramlarla manevra yaptığı da göz ardı edilmemeli.

Rus ve ABD tutumlarını karşılaştırmak, ABD'nin küresel rolünü ve Arap dünyasının önde gelen güçleriyle geleneksel ortaklıklarını, bu tutumun sonuçlarını tamamen görmezden gelerek İsrail'e sınırsız destek karşılığında feda ettiğini gösteriyor.

Washington, bölgenin tamamında ABD'nin bölgesel istikrar ve barıştan sorumlu olduğu konusunda artan güvensizlik durumunu pek umursamıyor. Bu, büyük bir sorun.

Bazıları, hele ki Rusya'nın Araplara ve onların sorunlarına destek veren tutumu rahatlatıcı açıklamaların ötesine geçmezken bu karşılaştırmanın hiçbir şey ifade etmediğini düşünebilir.

Aslında Rusya'nın pozisyonları ilgili herkes tarafından uygulanma koşullarını karşıladığında kararlıdır, önemlidir ve hedeflerine ulaşır. Rusya'nın OPEC+'taki işbirliği modeli bunun en iyi kanıtı.

Aynı şey, herhangi bir Arap ülkesiyle herhangi bir Rus savunma işbirliğinde veya büyük kalkınma projeleri konusundaki anlaşmalarda da geçerli, tıpkı Mısır'da Dabaa nükleer santralinin inşası veya Süveyş Kanalı ekonomik bölgesindeki Rus sanayi şehri gibi.

Öte yandan, ABD'nin verdiği sözlerin çoğunluğu şarta bağlı olup, birçok nedenden dolayı geri çekilmeye ve manevraya tabi.

ABD'nin Gazze Şeridi'nde yaptıkları adil ve güvenilir bir Amerikan politikası için umut vermiyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU