Rus muhalif lider Navalni'ye yeni davalar açılıyor

Rusya'daki Putin karşıtı muhalefetin yüzü, halihazırda cezaevinde ve 30 yıla yakın hapis cezasına çarptırıldı

Rus siyasetçinin 2020'de zehirlenmesi ve ardından gelişen süreci anlatan "Navalny" isimli belgesel geçen yıl "En İyi Belgesel" dalında Oscar ödülü kazanmıştı (Reuters)

Rusya'da savcılık, cezaevindeki muhalif lider Aleksey Navalni'ye yeni suçlamalar yöneltti.

Daha önce aralarında aşırıcılığın da bulunduğu bazı suçlamalarla 30 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılan Navalni'nin avukatları, 214. madde kapsamındaki "vandalizm" gerekçesiyle yeni bir dava daha açıldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni'nin ekibi bu sonuncusunun, Rus muhalife karşı açılan 14. dava olduğunu açıkladı.

Rusya yasalarına göre vandalizm suçu, bireysel işlendiğinde bir yıla kadar ağır işçilikle, örgütlü yapıldığında üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor.

Ekibi aracılığıyla cuma günü bir paylaşım yapan Navalni, "Son haberlerin üzücü mü, komik mi, yoksa saçma mı olduğunu bile bilmiyorum. 214. maddenin ne olduğunu bilmiyorum ve bakacak bir yerim de yok. Benden önce öğrenmiş olursunuz" ifadelerini kullandı.

Navalni, yeni suçlamaların Kremlin'in kendisi hakkında "üç ayda bir yeni ceza dosyası oluşturma arzusunun bir yansıması" olduğunu söyledi.

47 yaşındaki Rus siyasetçi uzun süredir Rusya'daki Putin karşıtı muhalefetin yüzü konumunda. Vladimir Putin yönetimindeki kişilerin yolsuzluklarını ifşa eden Navalni, Rusya çapında binlerce kişiyi harekete geçirerek sokağa dökmeyi başarmıştı.

2020'de zehirlenen Navalni, 2021'de Almanya'daki tedavisini tamamlayarak Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmıştı. 

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat ve Rus haber sitesi The Insider'ın ortak yürüttükleri çalışma Navalni'ye yönelik zehirleme vakasının arkasında Rus istihbaratının olduğunu ortaya koymuştu.

Navalni daha önce yargılandığı davalardan birinde 9, bir başkasındaysa 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.


Independent Türkçe, AP, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU