İsrail'in Batı Şeria'da öldürdüğü kişiler arasında bir akıl hastasıyla bir çocuk da var

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te hayatını kaybedenlerin sayısı 232'ye ulaştı

İsrail güçleri Batı Şeria'nın birçok noktasında kontroller yapıyor (Reuters)

İsrail güçleri, cumartesi akşam ve pazar sabah saatlerinde işgal altındaki Batı Şeria'da 6 Filistinliyi öldürdü.

Hayatını kaybedenlerden 5'inin Cenin'de, birininse Nablus yakınlarındaki Yatma köyünde öldürüldüğü ifade edildi. Ölenlerden biriyse çocuk.

Filistin merkezli WAFA haber ajansının aktardığına göre olaylar İsrail güçlerinin Cenin kentine düzenlediği baskında hastaneler ve Kızılay merkezini kuşatma altına almasıyla başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordu sözcüsü konuyla ilgili haberleri incelediklerini söyledi.

Cenin ve Nablus'ta öldürülen 6 kişiyle birlikte, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te öldürülenlerin sayısı 232'ye ulaştı. Bölgede İsrail askerlerinin yanı sıra, orduyla birlikte hareket eden silahlı Yahudi yerleşimcilerin de Filistinlileri hedef aldığı biliniyor.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, savaşın başlangıcından bu yana İsrail ordusunun Batı Şeria'daki faaliyetlerini yoğunlaştırdığını yazdı.

Gazete, Batı Şeria'daki binlerce işçinin İsrail'deki işlerine gidemediğini, daha önce çalışmak için kaçak yollarla İsrail'e geçen Filistinlilerin de artık bu riski alamadığını aktardı.

Batı Şeria'nın kuzeybatısındaki Tulkarim kentinden izlenimlerini aktaran gazete, İsrail güçlerinin kontrol noktalarını sıklaştırdığını ve bazı işçilerin sokakta dövüldüğünü belirtti.

7 Ekim'den bu yana 42 kişinin öldürüldüğü Tulkarim'da hayatını kaybedenlerden birinin akli dengesi yerinde olmayan 65 yaşındaki Mecdi Avad olduğu ifade edildi. Gazete, Avad'ın Ürdün'de mühendislik eğitimi aldığını ancak kendisine konulan şizofreni teşhisinin ardından çalışamadığını belirtti.

65 yaşındaki Filistinli adamın, 1 Kasım sabahı markete gitmek için evden çıktığı ve İsrail askerleri tarafından kafasından vurularak öldürüldüğü ifade edildi. Kızı, Avad'ın uzun süredir toplumdan izole bir hayat yaşadığını ve sadece markete gitmek için evde çıktığını söyledi.

batı şeria

40 yıl önce teşhis konan Mecid Avad'ın uzun süredir insanlarla çok az iletişim kurduğu belirtildi (Haaretz)


15 yaşındaki çocuğa iki kurşun

Tulkarim'da İsrail güçleri tarafından öldürülenlerden bir diğeri de 15 yaşındaki Taha.

19 Ekim gecesi kız kardeşiyle bilgisayar oyunu oynayan Taha, yakınlardaki caddede yaşananları görmek için dışarı çıkmasının ardından İsrail güçleri tarafından vuruldu.

Taha'nın kafasından iki mermiyle vurulduğu ifade edilirken, İsrail askerleri daha sonra oğlunun yanına gelen İbrahim'i de karnından vurdu.

İbrahim'in olaydan ağır yaralı olarak kurtulduğu belirtildi.


Gazze'deki sivil ölümleri "görülmemiş seviyede"

ABD merkezli New York Times gazetesi de Gazze'de iki aydan kısa süre içinde ölen kadın ve çocuk sayısının Ukrayna'da iki yılda hayatını kaybeden kadın ve çocukların iki katından fazla olduğuna dikkat çekti.

Gazeteye konuşan uzmanlar, Gazze'deki ölümlerin artış hızının Irak, Suriye ve Afganistan'daki çatışmaların en yoğun anlarından bile hızlı olduğuna dikkat çekti.

Askeri uzmanlar İsrail ordusunun bir apartmanı tamamen yok edebilen 900 kiloluk ABD yapımı bombaları Gazze'de kullanılmasının sürpriz olduğunu belirtti.

Pentagon'un eski istihbarat analisti Marc Garlasco, "Bu benim kariyerim boyunca gördüklerimin ötesinde. Bu kadar küçük bir alan bu kadar bomba atılmasıyla ilgili tarihsel karşılaştırma yapmak için Vietnam'a ya da II. Dünya Savaşı'na bakmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Gazete Amerikan ordusunun, Musul ve Rakka gibi kent savaşlarında 250 kiloluk bombaları dahi kullanmaktan kaçındığını hatırlattı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

Serbest bırakılan rehine sayısı 41'e ulaştı

7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan rehinelerden bazıları taraflar arasındaki ateşkes anlaşması uyarınca serbest bırakıldı.

Hamas'ın şu ana kadar serbest bıraktığı kişilerin sayısı 41.

Bunlardan 26'sı İsrail'le varılan anlaşma kapsamında bırakılan kadınlar ve çocuklar. Bunun yanı sıra Hamas ve Mısır hükümeti arasındaki anlaşmayla 14 Tayland ve bir Filipinler vatandaşı da serbest bırakıldı.

Esir takası kapsamında İsrail hapishanesinde tutulan 39 Filistinli de tahliye edildi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. 
 

Independent Türkçe, Arab News, Haaretz, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU