Birleşmiş Milletler: Gazze’ye 137 yardım kamyonu ulaştı

BM, İsrail'in Gazze’ye 7 Ekim’de başlattığı savaştan bu yana, en büyük insani yardım konvoyunun Gazze'ye giriş yaptığını açıkladı

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısında Filistinlilere insani yardım taşıyan bir kamyon / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki insani aranın başladığı günden bu yana ilk kez bu ölçekte Gazze Şeridi'ne gıda, su ve ilaç taşıyan 137 kamyonun yükünü boşalttığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, “İsrail'in Gazze’ye 7 Ekim’de başlattığı savaştan bu yana, en büyük insani yardım konvoyunun Gazze'ye giriş yaptığı” belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze'ye 129 bin litre yakıtın geçtiği ve İsrail'in askeri operasyonlarının yoğunlaştığı Gazze'nin kuzeyinden ise durumu ağır 21 hastanın tahliye edildiği vurgulandı.

Ayrıca, "Gıda, su, tıbbi malzemeler ve diğer zaruri ihtiyaçlar temin edilerek binlerce kişiye yardım yapıldı" denildi ve Fransız Haber Ajansı’nın aktardığına göre BM yetkilileri, "Gazze'nin tüm bölgelerindeki halkın ihtiyaçlarını karşılamak için önümüzdeki günlerde daha fazla çaba göstereceklerini” açıkladı.

Son haftalarda Birleşmiş Milletler, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve birçok ülke, Gazze'deki insanların içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle yardım göndermek için çatışmaların geçici olarak durdurulması veya ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunuyordu.

Bu yardımlar, İsrail ve Hamas arasında dört günlük bir ateşkes ilan edildiğinde Gazze'ye ulaştı. Bu ateşkes anlaşmasına göre, Hamas, Gazze’de rehin tuttuğu kişileri serbest bırakacak karşılığında İsrail de Filistinli tutukluları salıverecek. Anlaşmayla, İsrail'in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü yoğun hava saldırılarının ardından, Gazze Şeridi'nde yaşayan 2,4 milyon kişi için kısmi bir rahatlama sağlandı.

7 Ekim’de Hamas, İsrail'e karşı benzeri görülmemiş bir saldırı başlattı ve saldırıda çoğunluğu sivil olan bin 200 kişi hayatını kaybetti. İsrail yetkililerine göre ölenlerin çoğu saldırının ilk gününde hayatını kaybetti. Hamas ve diğer Filistinli gruplar, takas gerçekleşmeden önce 240 rehine tutuyordu. Hamas ise İsrail’in yoğun hava saldırıları nedeniyle 14 bin 854 kişinin öldüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU