Gözler Gazze ateşkesinde ve sonrasında olacaklarda

Suudi Arabistan’dan 150 milyon riyal değerinde dört yardım anlaşması… Sisi, Filistinlileri Mısır’a zorla göç ettirme planlarını “kırmızı çizgi” olarak nitelendiriyor

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta bir eve dün düzenlediği hava saldırısının ardından kucağındaki çocukla Filistinli bir kadın / Fotoğraf: Reuters

Bugün gözler, İsrail ile Hamas arasında 49 gün önce başlayan Gazze savaşında dört gün sürecek tutuklu ve esir değişimini içeren ilk ateşkesin başlamasına çevrildi. Çatışmanın her iki tarafındaki pek çok kişi de ateşkesin sona ermesinden sonra olacakları bekliyor. İsrail savaşı sürdüreceğini duyururken, birçok kaynak, ateşkesin daha uzun süre, belki de 10 güne kadar uzatılabileceğinden bahsetti. Bununla birlikte, ilk ateşkesin başarısız olması ve iki taraftan birinin lojistik ayrıntıları açıklanmayan ateşkes anlaşmasının şartlarını ihlal etmekle suçlanması durumunda anlaşmanın tehlikeye atılmasından endişe ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşma, İsrail hapishanelerinde bulunan çoğu kadın ve 19 yaşın altındaki çocuklardan oluşan 150 Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Hamas tarafından tutulan 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını içeriyor. Serbest bırakılacakların ilk grubunda farklı ailelerden 13 kadın ve çocuk bulunuyor. Hamas dün yaptığı açıklamada, dört günlük ateşkesin her iki tarafın da ‘tüm askeri eylemlerin durdurulmasını beraberinde getireceğini’ ifade ederek, serbest bırakılan her İsrailli esire karşılık üç Filistinli tutuklunun serbest bırakılmış olacağını vurguladı.

Hamas, ateşkes boyunca insanların hareket özgürlüğüne izin verilmesini, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Gazze Şeridi üzerindeki uçuşlarını askıya almasını ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne çok sayıda insani yardım konvoyu ve yakıt malzemesinin girmesini talep etti.

Hamas, Gazze Şeridi’nin her yerine günde 200 kamyon yardım ve tıbbi malzemenin yanı sıra günde dört kamyon yakıt ve yemek pişirmek için gaz getirileceğini bildirdi.

İsrail liste yayınladı

İsrail, serbest bırakılabilecek 300 Filistinli tutuklunun isimlerini içeren bir liste yayınladı. Bunlardan 33’ü kadın ve 123’ü reşit değil. İsrail Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan listede isimleri bulunanlardan 49’u Hamas Hareketi’ne bağlı, 60’ı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki El-Fetih hareketinin kadrolarından, 17’si Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden ve 28’i İslami Cihad Örgütü’nden.

Suudi yarımları sürüyor

Öte yandan Suudi Arabistan, Gazze’deki Filistinlilere acil yardım sağlamaya devam ediyor. Dün Kraliyet Mahkemesi Danışmanı ve Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Genel Sorumlusu Dr. Abdullah Rabia, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Dünya Gıda Programı (WFP) ile, Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına yardım etmek için 150 milyon riyal değerinde dört iş birliği anlaşması imzaladı.

Sisi'den uyarı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise ‘Gazze’deki Filistinlilerin Mısır’a zorla göç ettirilmesi gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını’ bir kez daha vurgulayarak “Zorla göç ettirme kırmızı çizgimizdir. Kabul etmedik, etmeyeceğiz ve izin vermeyeceğiz” dedi. ‘Filistinlileri Gazze’den veya Batı Şeria’dan Mısır ve Ürdün’e sürme planlarına karşı çıkma konusunda Mısır’ın tutumunun kararlı olduğunu’ da sözlerine ekleyen Sisi, ülkesinin Refah Sınır Kapısı’nı kapatmadığını ve asla da kapatmayacağını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU