Güney Kore'de çiftçiler köpek eti yasağına tepkili

Hükümet yeni iş kurmak isteyenlere destek olacak

Kore'de köpek eti tüketiminin tarihi çok eskilere dayanıyor ve sıcak havalardan korunmanın bir yolu olarak görülüyor (Reuters)

Güney Koreli köpek yetiştiricileri, hükümetin köpek eti yemeyi yasaklamaya yönelik yasa tasarısını duyurmasının ardından milyonlarca köpeği salmakla tehdit etti.

Güney Kore'de son yıllarda artan hayvan hakları farkındalığı ve geleneksel köpek eti tüketimine karşı eleştirel yaklaşımlar, hükümeti harekete geçmeye zorluyor.

İktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin (PPP) politika şefi Yu Eui-dong, 17 Kasım'da yaptığı açıklamada, ülkede köpek eti tüketimini sona erdirmek için gerekli yasal adımları atacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar hayvan hakları savunucularını sevindirirken ülkedeki köpek yetiştiricileri, geçim kaynaklarının sınırlanacağı gerekçesiyle yasa tasarısına karşı çıkıyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, başkent Seul dışındaki bir çiftlikte bini aşkın köpeği kesilmek üzere besleyen Lee Kyeong-sig, "İçinde bulunduğum maddi durum nedeniyle kapanmak zorunda kalırsam, ne yaparım bilmiyorum" dedi.

Yasanın kabul edilmesi halinde köpek eti tüketimine yönelik yasak, 2027'de yürürlüğe girecek.

Öte yandan hükümet, köpek ticaretinden uzaklaşmak ve farklı alanlara geçiş yapmak isteyenlere gerekli maddi desteği sağlayacaklarının sözünü verdi.

South China Morning Post'un aktardığına göre Kore Köpek Eti Çiftçileri Derneği başkanı Joo Young-bong, yasanın geçmesi halinde tepki olarak besledikleri iki milyon köpeği Seul'e salacaklarını söyledi.

Young-bong, köpeklerin özellikle hükümet binaları ve politikacıların evinin çevresine bırakılacağını belirtti.

köpek eti
Hükümet verilerine göre, ülkede yaklaşık 1150 yetiştirme çiftliği, 34 mezbaha, 219 dağıtım şirketi ve yaklaşık 1600 köpek eti servis eden restoran bulunuyor (Reuters)

 

Köpek etini küçük bir azınlık tüketiyor

Geçen yıl Gallup tarafından yapılan bir ankete göre, toplumun yüzde 64'ü köpek eti tüketmediğini söyledi.

Ankete katılanların sadece yüzde 8'i et tükettiğini belirtirken bu oran 2015'te yüzde 27'ydi.

Hayvan hakları grubu Humane Society International'a göre, her yıl ülkede yaklaşık bir milyon köpek insan tüketimi için yetiştiriliyor ve öldürülüyor.

Hak örgütü, yıllardır bunu sona erdirmek için mücadele eden aktivistlerin rüyalarının yeni kanunla gerçek olduğunu belirtti.


Independent Türkçe, Reuters, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU