Barış Manço'nun meşhur Japonya konserine ev sahipliği yapan tarikat lideri öldü

Daisaku Ikeda, Niçiren Budizmi'nin öğretilerini tüm dünyaya yaydı

Ikeda, yenilebilir deniz yosunu toplayan bir ailenin çocuğu olarak 1928'de Tokyo'da dünyaya gelmişti (Seikyo Simbun)

Barış Manço'nun meşhur Japonya konserine ev sahipliği yapan Budist tarikatının lideri Daisaku Ikeda yaşamını kaybetti. 

Soka Gakkai tarikatından bugün yapılan açıklamada Ikeda'nın, başkent Tokyo'daki evinde çarşamba günü 95 yaşında hayatını yitirdiği bildirildi. 

Ikeada, 1975'te kurduğu Soka Gakkai International (SGI) adlı vakıfla, tarikatın Niçiren Budizmi'ni temel alan öğretilerinin Japonya'da tekrar rağbet görmesini sağladığı gibi, bunları tüm dünyaya yaydı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öğreti, 1222-1282'de yaşayan Japon Budist rahip Niçiren tarafından geliştirilmişti.

Ikeda'nın önderliğinde Soka Gakkai tarikatı, 192 ülkede merkeze sahip dev bir harekete dönüştü. Örgütün, 125,7 milyon nüfusa sahip Japonya'da 8 milyon takipçisi var. Ülke dışındaki üye sayısıysa 3 milyona yakın.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ikeda'nın ölümünden üzüntü duyduğunu belirterek, "Japonya'da ve yurtdışında barışı, kültürü ve eğitimi yayma çalışmalarıyla tarihte büyük iz bıraktı" ifadelerini kullandı.

Barış Manço, tarikat liderinin Tokyo'da kurduğu Soka Üniversitesi'nde 1991'de meşhur konserini de vermişti. 

Ikeda'nın, elinde Soka Gakkai ve Türkiye bayraklarıyla dinlediği konserde duayen sanatçıya sarıldığı anlar kameralara yansımıştı. 
 


Manço'nun konseri, 1996'da Barış Manço Live in Japan adıyla yayımlanmıştı. Albümdeki tek Japonca şarkı "Toki No Tabibito"nun sözleri, Ikeda'nın şarkıcıya atfettiği 11 sayfalık şiirden alıntılanarak hazırlanmıştı.

İmparatorluğa karşı hareket olarak başladı

Soka Gakkai hareketinin kurucuları Tsunesaburo Makiguçi ve Josei Toda, ülkeyi II. Dünya Savaşı'na sokan Japon İmparatorluğu'nun izlediği agresif yayılmacı politikaya ve Şinto dininin imparatorluk ideolojisiyle harmanlanarak kullanılmasına karşıydı. 

Ikeda'nın akıl hocası olan Toda, 1943'te imparatora karşı hainlik yaptığı gerekçesiyle tarikatın ilk lideri Makiguçi'yle birlikte hapse atıldı. Toda'nın akıl hocası Makiguçi bir yıl sonra hapiste yaşamını yitirdi. Toda ise 1945'te serbest bırakıldı.

Ikeda, Toda'nın liderliğindeki Soka Gakkai'de 1954'te halkla ilişkiler direktörü olarak görev yapmaya başladı. Tarikattan üç kişi, 1956'daki meclis seçimlerinde bağımsız aday olarak meclise girmeyi başardı. Ancak Ikeda, adayların seçilebilmesi için yürütülen kampanyada seçmenlere sigara ve yiyecek dağıtarak oy toplamaya çalıştığı gerekçesiyle iki hafta hapse atıldı. 
 

ıkeda-gorbaçev.jpeg
Ikeda, Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov'la Temmuz 1990'da bir araya gelmişti (Daisakuikeda.org)


1960'ta tarikatın başına geçen Ikeda, hareketin siyasi kolu olarak 1962'de Komeito adlı partiyi kurdu. Ayrıca hareketin siyasi bildirilerini paylaştığı ve halen basılan Seikyo Şimbun adlı gazetenin de ilk sayısı aynı yıl basıldı. 

Ikeda, hareketin başına geçtiği ilk sene ABD, Brezilya ve Kanada'ya ziyaretler düzenledi. SGI'nın ABD'deki ilk ofisi de Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles'ta 1963'te açıldı. 

Laiklik tartışması

1969'daki genel seçimlerde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle partinin 22 üyesi tutuklandı, 8'i de hapse gönderildi. Parti ayrıca Soka Gakkai hareketiyle bağları nedeniyle, Japonya Anayasası'ndaki laiklik maddesini ihlal ettiği için eleştiri de topladı. 1970'teyse Ikeda, Komeito'yla Soka Gakkai'nin faaliyetlerinin tamamen ayrıldığını duyurdu.

1979'da tarikatın liderliğinden ayrılan Ikeda, ölene dek onursal başkanlık sıfatını korudu. 

1998'de yenilenen Komeito, Kişida liderliğindeki Liberal Demokrat Parti'nin mevcut iktidar ortaklarından.
 


Ünlü siyasetçi ve aktivistlerle görüşmeler

Ikeda, II. Dünya Savaşı'nda ABD'nin Hiroşima ve Nagasaki'ye attığı atom bombalarının yarattığı yıkımdan da etkilenerek, nükleer silahsızlanmayı savundu. 

Tarikat liderinin görüştüğü isimler arasında eski Çin Başbakanı Çu Enlay, Sovyetler Birliği'inin son lideri Mihail Gorbaçov, Amerikalı insan hakları savunucusu Rosa Parks ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin eski lideri Nelson Mandela yer alıyor. 
 

ıkeda-mandela.jpg
Ikeda, apartheid karşıtı aktivist ve siyasetçi Mandela'yla Tokyo'da Ekim 1990'da görüşmüştü (Daisakuikeda.org)


Ikeda'nın kurduğu SGI'nın üyeleri arasında Amerikalı caz efsanesi Herbie Hancock, Hollywood yıldızı Orlando Bloom, ABD'li şarkıcı Tina Turner ve İtalyan futbolcu Roberto Baggio gibi isimler yer alıyor. 


Independent Türkçe, Reuters, AP, Daisakuikeda.org, Kyodo News, Asahi, Japan News

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU