Bilişsel gerilemeye karşı gizli silah: Çilek

Depresyon belirtilerinde de azalma sağlıyor

Bilim insanları, çileğin beyindeki iltihabı azaltarak bilişsel işlevi iyileştirebileceğini öne sürüyor (Pixabay)

ABD'li bilim insanlarının yaptığı bir çalışmaya göre, düzenli olarak çilek tüketmek, ileri yaşlarda demans riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hakemli bilimsel dergi Nutrients'de yayımlanan çalışmaya 50 ila 65 yaşlarında, aşırı kilolu ve hafif düzeyde bilişsel gerileme yaşadığını bildiren 30 kişi dahil edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

University of Cincinnati'den araştırmacılar, çalışmanın başlamasından iki hafta önce, katılımcılardan herhangi bir meyve veya meyveden yapılmış ürünü yememelerini talep etti.

Çalışma başladıktan sonra 12 hafta boyunca herkese bir bardak suya karıştırılacak toz takviyeler verildi.

Katılımcıların yarısının suyuna bir bardak çileğe eşdeğer toz, diğer yarısına da plasebo eklendi.

Hastalara uzun süreli hafıza gibi belirli bilişsel yetenekleri ölçen testler yapıldı.

Yaban mersini de çok faydalı

Bununla birlikte bilim insanları, çalışma boyunca katılımcıların ruh hallerini depresif hislerin yoğunluğunu ve metabolik verilerini takip etti.

12 haftanın sonunda çilek takviyesi alan kişilerin bilgileri hatırlamada daha az zorluk yaşadığı ve depresyon belirtilerinde gözle görülür bir azalma olduğu ortaya kondu.

Aynı ekip 2022'de de yaptığı başka bir çalışmada, gizli şekere sahip orta yaşlı kişilerin günlük öğününe günlük yaban mersini eklemenin, onları bilişsel gerilemeye karşı korumaya yardımcı olabileceğini bulmuştu.

Çalışmanın yazarlarından Robert Krikorian yaptığı açıklamada, "Hem çilek hem de yaban mersini, antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar, metabolik ve bilişsel yetenekleri iyileştirme gibi çeşitli konularda fayda sağlıyor" dedi.

Krikorian, "Düzenli olarak çilek veya yaban mersini tüketenlerde yaşlanmaya bağlı bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler var" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, IFL ScienceUniversity of Cincinnati

DAHA FAZLA HABER OKU