Bilim insanlarından gazlı ocak uyarısı: "Sigaradan zararlı"

Sessiz tehlike, yatak odasını dahi tehdit ediyor

Benzenler havayla temas ettiği anda buharlaşıyor (Pixabay)

Evlerdeki gaz ocaklarının sigaradan daha fazla benzen saldığını bulan ABD'li bilim insanları, "Pasif içicilikten zararlı" diyerek uyardı.

Hakemli dergi Environmental Science & Technology'de yayımlanan araştırmada, evde gazla çalışan aletlerin sigara dumanında bulunan ve kansere neden olduğu bilinen benzen isimli kimyasalın düzeyini artırdığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre, gazla çalışan ocakların ateşinde oluşan yoğun benzeni solumak, pasif sigara içiciliğinden daha kötü olabilir. 

Birçok kanser hastalığına yol açtığı bilinen benzen, sigara dumanı, egzoz, yapıştırıcı, boya, mobilya cilası, böcek ilaçları, deterjan gibi ürünlerin içinde de bulunuyor.

Mutfakta yanan fırın, yatak odasını etkiliyor

Bilim insanları, mutfak ve yatak odalarındaki ortalama benzen seviyelerini ölçmek için Kaliforniya ve Kolorado'daki 87 evi inceledi.

Bazı evlerde gazlı cihazlar kapatıldıktan sonra bile, iç mekandaki yoğunlaşmanın önerilen sağlık sınırlarını çok fazla aştığı görüldü.

Bunun da iç mekanların hava kalitesini düşürdüğü ve zamanla sağlığın bozulma riskini artırdığı belirtildi.

İncelenen evlerin yüzde 29'unun mutfağında benzen yoğunluğunun sigara dumanındaki bulunan kimyasal seviyelerin üzerinde olduğu belirtildi.

Araştırmacılar ayrıca, 6 evin yatak odasını da inceledi. Fırınları 90 dakika boyunca yaklaşık 250 derecede yakan bilim insanları, birkaç saat sonra yatak odasındaki benzenin yoğunluğunun arttığını gözlemledi.

Kanser riskini artırıyor

Araştırmanın başyazarı Yannai Kashtan, "Benzen soluyorsanız kanser riskiyle karşı karşıyasınız demektir" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, gazla çalışan bir cihaz kullanıyorsanız evinizin havalandırma sistemini kontrol etmek gerektiğini söylüyor.

Aynı zamanda elektrikli ya da indüksiyonlu ocaklara geçiş yapmak da benzen gibi zararlı kimyasallara maruz kalmayı azaltabilir.


Independent Türkçe, TCD, The Hill

DAHA FAZLA HABER OKU