ABD'de seçimlere bir yıl kala gündem yaratan anket: Trump, Biden'a fark attı

Demokratlar, Biden'ın adaylığı konusunda endişeli

Joe Biden, 2008-2016'da iki dönem boyunca ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı (Reuters)

ABD'de başkanlık seçimlerine bir yıl kala New York Times/Siena College ortaklığında yapılan anket, eski başkan Donald Trump'ın yarışı önde götürdüğünü ortaya koydu.

New York Times'ın 22 Ekim-3 Kasım'da 3 bin 662 katılımcıyla yaptığı ankete göre Trump, kritik önemdeki 6 "salıncak eyaletin" 5'inde Biden'ın önünde yer alıyor.

Bu eyaletlerden Nevada'da Trump'ın 11 puanlık üstünlüğü bulunurken, Georgia, Arizona, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinde fark Trump lehine 4 ila 6 puan aralığında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın önde olduğu tek salıncak eyaletse 2 puanlık farkla Wisconsin. 

Salıncak eyalet kavramı, Amerikan siyasetinde geleneksel olarak bir partiye yakın olmayan, her seçimde oy tercihi değişebilen eyaletler için kullanılıyor ve Beyaz Saray'a giden yol bu eyaletleri kazanmaktan geçiyor.

2020'deki seçimlerde 6 salıncak eyaletin tamamını kazanmayı başaran Joe Biden'ın, bu eyaletlerde yüzde 48 olan oy ortalamasının yüzde 44 seviyelerine düştüğü tespit edildi.

Times/Siena anketine göre ABD'li seçmenlerin üçte ikisi Biden başkanlığında ülkenin yanlış yöne ilerlediğini düşünürken, katılımcıların çoğunluğu Biden'ın politikalarının kişisel olarak onlara zarar verdiğini söyledi.

Katılımcıların yüzde 71'i, 81 yaşındaki Joe Biden'ın etkili bir başkanlık için "çok yaşlı" olduğunu belirtirken, Biden destekçilerinin yüzde 54'ü de bu görüşü onayladı.

77 yaşındaki Trump'ın başkanlık için yaşlı olduğunu düşünenlerin oranıysa yüzde 39'da kaldı.

Biden'ın ilerleyen yaşı, ABD Başkanı'nın "akli durumuyla" ilgili şüpheleri de beraberinde getirdi. Katılımcıların yüzde 62'si Biden'ın başkanlık yapabilecek "akli yetkinliğe" sahip olmadığı görüşünde birleşti.

Biden'la Trump arasında en ciddi farkın oluştuğu konulardan biri de ekonomi oldu. Ekonomi yönetiminde güven veren adayın hangisi olduğu sorusuna, yüzde 59 Trump yanıtını verirken, Biden'a güvenenlerin oranı yüzde 37'de kaldı.

Kadın veya erkek, üniversite mezunu olan ya da olmayan, her yaş ve her gelir grubundan katılımcılar ekonomi yönetiminde Donald Trump'a daha çok güvendiklerini belirtti.


Anket sonuçları Demokratları kaygılandırdı

Başkanlık seçimlerine bir yıl kala Joe Biden'ı Donald Trump'ın bir hayli gerisinde gösteren anketle ilgili Biden'ın ekibinden de açıklama geldi.

Biden kampanyasının sözcüsü Kevin Munoz, seçimlere bir yıl olduğuna dikkat çekerken, "Gallup, Başkan Obama'nın 8 puan kaybedeceğini tahmin etmişti ancak bir yıl sonra kolayca kazandı. Biz de kafamızı eğip, işimizi yaparak 2024 seçimlerini kazanacağız" diye konuştu.

Biden kampanyası ayrıca, bir yıl önce yapılan seçim anketlerinin genelde yanlış sonuçlar ortaya koyduğunu öne sürdü.

Buna karşın Demokratlar içindeki önemli isimlerden, Joe Biden'ın seçilme şansına şüpheyle bakanların sayısı artıyor.

Daha önce de Biden'ın adaylığıyla ilgili kaygılarını açıklayan Demokrat stratejist David Axelrod, anket sonuçlarının parti içinde "şüphe sarsıntıları" yaratacağını söyledi.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Axelrod, "Bu kararı sadece Joe Biden verebilir. Eğer yarışmak istiyorsa, Demokrat Parti'nin adayı olacak. Karar vermesi gereken hangisinin akıllıca olduğu; adaylığının kendi çıkarına mı yoksa ülkenin çıkarına mı olduğu" ifadelerini kullandı.

Demokrat Senatör Richar Blumenthal ise, bu anketten önce de kaygılı olduğunu belirterek, "Ve şimdi de kaygılıyım. Son birkaç dönemdir başkanlık seçimleri çok yakın geçti. Şimdi de kimse için kolay zafer olmayacak. Çok fazla çalışma, konsantrasyon ve kaynak gerekecek" şeklinde konuştu.


Independent Türkçe, RT, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU